EU: Srpska da odustane od referenduma

Izvor: Vesti-online.com, 21.Apr.2011, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Srpska da odustane od referenduma

Vršilac dužnosti šefa delegacije Evropske unije u BiH Renco Davidi zatražio je danas da vlasti Republike Srpske odustanu od raspisivanja referenduma o opravdanosti postojanja suda i tužilaštva BiH, ali je premijer RS Aleksandar Džombić taj zahtev odbacio.

Davidi je nakon susreta sa Džombićem u Banjaluci izjavio novinarima da Evropska unija ne prihvata referendum čije je održavanje prošle sedmice zatražio parlament RS jer bi on predstavljao "političku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prepreku na evropskom putu BiH" .

DŽombić kazao je, međutim, da se od referenduma neće odustati i da je reč o demokratskom pravu građana koji žive u RS.

"Građani imaju pravo da kažu da li su zadovoljni odlukama visokog predstavnika", izjavio je DŽombić posle sastanka sa Davidijem.

Parlament RS prihvatio je 13. aprila odluku predsednika RS Milorada Dodika o raspisivanju referenduma na kome građani ovog entiteta treba da se izjasne da li podržavaju zakone koje je uveo visoki predstavnik u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu.

Odluka o referendumu stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS, a referendum treba da se održi prve nedelje po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.