EU-Somalija: misija neefikasna

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2012, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU-Somalija: misija neefikasna

17.05.2012. -

Predstavnici najvećih svetskih brodovlasničkih kompanija izrazili su vojno-pomorskim snagama EU nezadovoljstvo zbog niske efektivnosti njihove borbe protiv somalijskih pirata. Primedbe su izrečene u Evropskom parlamentu u toku rasprave na temu situacije u Adenskom zalivu.

Još krajem marta EU je produžila rok sprovođenja vojno-pomorske misije Atlanta u Adenskom zalivu do decembra 2014. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << godine. Šta više, šefovi evropskih odbrambenih i diplomatskih resora, oslanjajući se na odgovarajuće rezolucije SB UN, dogovorili su se da daju svojim vojnicima dodatna ovlašćenja. Međunarodne snage dobile su mogućnost da bombarduju i raketiraju kopnene baze pirata na teritoriji Somalije. Ali iza odlučnih izjava odlučna praktična dejstva skoro da nisu usledila. Atlanta mada je i oslabila pomalo piratsku aktivnost, ne razvija uspeh zato što vojsku ometaju različiti faktori odnosa između evropskih vlasti. Tako odluka da se bombarduju piratske baze na teritoriji Somalije izazvala je vatrene diskusije u vladajućim kabinetima i parlamentima, napomenuo je u intervjuu za Glas Rusije rukovodilac Centra za pomorsko pravo, profesor Vasilij Guculjak:

Tačnije stavovi država prilično su protivrečni i sa tačke gledišta pravne opravdanosti takve vrste napada. Mada je SB UN u tom smislu dao zeleno svetlo i već u principu sa pravne tačke gledišta tu nema ništa protivzakonito. Po meni, rasprave mogu biti više ekonomskog karaktera, pošto je to vezano sa određenim finansijskim troškovima. To kao prvo. A kao drugo ipak je reč o tome kakva će biti reakcija međunarodne zajednice na takve vrste bombardovanja. Što se tiče onih napora koje su spremne da preuzmu na sebe brodovlasničke kompanije, jedan od najefikasnijih načina da se zaštite brodovi od napada pirata je angažovanje specijalizovanog obezbeđenja. Ali zakonodavstva raznih država prilično često zabranjuju brodu sa naoružanim ljudima čak da ulazi u luke, a to se odražava na komencijalnu delatnost brodova.

Zato, nastavlja ekspert, zainteresovane strane treba da usvoje neke unificirane norme koje se tiču ulaska stranih brodova sa oružjem na palubi u luke. Razrada takvog međunarodnog pravnog mehanizma vrlo je dugotrajni proces. A dok evropski političari i parlamentarci natavljaju da se bave moralnim aspektom borbe protiv somalijskih bandita, misija Atlanta više podseća na paradnu demonstraciju nacionalnih vojno-pomorskih zastava.

Izvor: Golos Rossii, foto: en.wikipedia.org/NormanEinstein /cc-by-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.