EU: Rusijo, ne diraj Ukrajinu!

Izvor: Vesti-online.com, 25.Nov.2013, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Rusijo, ne diraj Ukrajinu!

EU je oštro kritikovala Rusiju jer je izvršila pritisak na Ukrajinu da odustane od sklapanja trgovinskog sporazuma sa evropskim blokom.

Foto: Ilustracija

Saopštenje iz Brisela objavljeno je u vreme kada su se u Kijevu dogodili sukobi proevropski orijentisanih demonstranata i policije.

 

"Ukrajina treba slobodno da odluči na koji će način sarađivati sa EU. Zato >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se snažno protivimo stavu i potezima Rusije", navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika Evropskog saveta Hermana Van Rompeja i predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza.

 

Oni su insistirali da snažnije veze sa EU ne bi ugrozile postojeće odnose te zemlje sa susedima, poput Rusije. "Istočno partnerstvo je dobitna kombinacija za sve strane", naglasili su Van Rompej i Barozo.

 

Rusija je najavila uvođenje određenih ekonomskih mera ukoliko Ukrajina potpiše sporazum sa EU. Moskva je u prošlosti prekidala Kijevu dotok gasa, a ove godine je blokirala uvoz ukrajinske čokolade.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.