EU: Rast Srbije 3,2, dogodine 3,6 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2017, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Rast Srbije 3,2, dogodine 3,6 odsto

Evropska unija je objavila danas da očekuje ubrzanje privredne ekspanjzije Srbije, procenjujući da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) naše zemlje u 2017. godini iznositi 3,2 odsto, a u narednoj 3,6 procenata.

U danas objavljenom dokumentu Evropske komisije "Prolećne ekonomske prognoze 2017", u odeljku koji se odnosi na Srbiju ocenjuje se da će "robustan rast prihoda podržati dalje smanjenje budžetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << deficita" i konstatuje da domaća tražnja raste, što doprinosi povećanju uvoza i državnih prihoda.

"Očekuje se da će privredni rast (Srbije) ojačati uglavnom na temelju snažne privatne potrošnje", navodi se u dokumentu, uz projekciju da će izvoz i investicije ostati robusni. Upozorava se međutim, da se kao rezultat toga, ali i nepovoljnih kursnih razlika, očekuje povećanje neravnoteže deviznog bilansa.

Prema proceni Evropske komisije budžetski bilans će nadmašiti ciljeve i rezultirati malim suficitom u 2018. godini.

U dokumentu EK se predviđa da će rast privatne potrošnje u Srbiji skočiti sa prošlogodišnjih 0,8 odsto na 2,6 procenata ove godine, i na 3,3 posto dogodine.

S druge strane, rast javne potrošnje će, prema mišljenju finansijskih i ekonomskih stručnjaka EU, imati blagi uzlazni trend od 0,2 procentna poena u odnosu na prošlu godinu, i iznosiće po 2,5 odsto u 2017. i 2018.

Rast izvoza, koji je u 2016. dostigao rekrodnih 11,9 procenata, prema prognozi EK će usporiti na 7,9 procenata, odnosno 7,3 odsto u ovoj i idućoj godini, respektivno, dok se predviđa da će uvoz ove godine porasti za 7,0 odsto u odnosu na lanjskih 6,8 posto, a iduće godine za 6,9 odsto.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji će, prema projekciji Brisela, ove godine opasti na 13,1 odsto sa prošlogiodšnjih 15,3 posto, uz dalju tendenciju smanjenja na 11 procenata u 2018. godini.

U EK očekuju da će inflacija u našoj zemlji ući u ciljani raspon Narodne banke Srbije u ovoj godini sa stopom od 3,4 odsto, a da će 2018. godine iznositi 3,5 odsto.

Takođe se procenjuje da će ukupan javni dug zemlje splasnuti sa lanjskih 73,6 procenata na 71,1 odsto u 2017. godini, i nastaviti da pada dogodine do nivoa od 67,3 procenta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EU procena: Srpski BDP i privatna potrošnja rastu, pada stopa nezaposlenosti

Izvor: Blic, 11.Maj.2017

Evropska unija je objavila danas da očekuje ubrzanje privredne ekspanjzije Srbije, procenjujući da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) naše zemlje u 2017. godini iznositi 3,2 odsto, a u narednoj 3,6 procenata...U danas objavljenom dokumentu Evropske komisije "Prolećne ekonomske prognoze 2017",...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.