EU OTKRILA VELIKU PREVARU EPLA: Varali ste na porezima, a sad platite milijarde evra!

Izvor: Telegraf.rs, 29.Sep.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU OTKRILA VELIKU PREVARU EPLA: Varali ste na porezima, a sad platite milijarde evra!

Finenšl Tajms tvrdi kako bi potencijalna kazna mogla da iznosi čak nekoliko milijardi eura. Evropska komisija mogla bi da zahteva isplatu svih neplaćenih poreza i dodatne kazne, a u proteklih 10 godina Epl je zaradio čak 137 milijardi dolara kroz poslovanje svojih "ofšor kompanija"

Evropska komisija optužiće kompaniju Epl za iskorišćavanje ilegalne državne pomoći u Irskoj, na osnovu preliminarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << rezultata istrage o poreznim olakšicama koje je dobila ta američka kompanija.

Finenšl Tajms tvrdi kako bi potencijalna kazna mogla da iznosi čak nekoliko milijardi evra. Evropska komisija mogla bi da zahteva isplatu svih neplaćenih poreza i dodatne kazne, a u proteklih 10 godina Epl je zaradio čak 137 milijardi dolara kroz poslovanje svojih “ofšor kompanija”. Prema izjavama osoba uključenih u istragu, EK je navodno otkrila da je Epl dobio protivzakonitu pomoć irskih vlasti, koje su sa tom kompanijom sklopile ilegalne ugovore.

Foto: Tanjug/AP

Porez na dobit pravnih subjekata u Irskoj trenutno je vrlo niskih 12,5 odsto, što druge EU države tvrde da je nepošteno, a prema rezultatima istrage Epl je u protekloj deceniji plaćao manje od 2 odsto poreza. Još prošle godine, istraga američkog Senata otkrila je da je Epl uštedeo milijarde na porezima tako što je proglasio kompanije registrirane u irskom gradu Korku kao kompanije koje ne podležu porezima ni u kojoj državi.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

EU otkrila prevaru Epla: Varali na porezima, sad će mnogo platiti!

Izvor: Vesti-online.com, 29.Sep.2014

Evropska komisija optužiće kompaniju Epl za iskorišćavanje ilegalne državne pomoći u Irskoj, na osnovu preliminarnih rezultata istrage o poreznim olakšicama koje je dobila ta američka kompanija...Evropska komisija optužiće kompaniju Epl za iskorišćavanje ilegalne državne pomoći u Irskoj.. ..Fajnenšl...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.