EU Nikoliću: Samo te gledamo

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jun.2012, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU Nikoliću: Samo te gledamo

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin istakao je da je važno da predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastavi da razvija proces pomirenja i izgradnje dobrosusedskih odnosa, saopšteno je iz Kacinovog kabineta.

Kacin je na otvaranju plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta juče u Strazburu izvestio evroposlanike o razvoju situacije u Srbiji nakon parlamentarnih i predsedničkih izbora.

"Tomislav Nikolić je obećao u više navrata tokom svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kampanje za predsednika da će nastaviti da vodi Srbiju ka Evropi. Imajući u vidu njegovu nacionalističku prošlost, regionalni lideri i Evropska unija će pažljivo motriti njegove prve poteze kao  predsednika Srbije", rekao je Kacin i naglasio da će Srbija imati snažnog i pouzdanog partnera u Evropskoj uniji i u budućnosti, ako "proces pomirenja i izgradnje dobrosusedskih odnosa nastavi da se razvija".

"Poseta predsednika Nikolića Briselu 14. juna u tom je smislu od posebnog značaja", ocenio je Kacin. U saopštenju se takođe navodi da je na početku plenarnog zasedanja

predsednik EP Martin Šulc uputio čestitku novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, u kojoj mu je istovremeno skrenuo pažnju da istorija ne sme da se "ponovo piše" jer to "ne vodi ničemu".

"Međunarodno je priznato i potvrđeno od strane Međunarodnog suda pravde i Tribunala u Hagu da se u Srebrenici desio genocid i zločin protiv čovečnosti. Mislim da treba da podsetimo predsednika Nikolića na to. Budućnost Srbije je u Evropi i ja se nadam da će Srbija nastaviti putem regionalnog pomirenja koji je i put u Evropu", naveo je Šulc i izrazio uverenje da će predsednik Srbije biti "dobro savetovan da ostane na tom putu".

Kacin je istakao i da parlamentarne partije u Srbiji moraju da se poduhvate posla koji ih čeka i da formiraju vladu uskoro, i izrazio nadu da će pregovori koji trenutno teku "doneti jaku i stabilnu proevropsku većinu".

Nova vlada će, kako je naglasio, "morati da se suoči s finansijskom krizom, nezaposlenošću i iznad svega sistemskom korupcijom u zemlji, što je najveća prepreka razvitku ekonomije". Takođe je izrazio nadu da će novi saziv skupštine više i

proaktivnije koristiti svoje nadležnosti i kontrolne mehanizme da bi se suočila sa izazovima evropskih integracija.

Kacin je izrazio nadu da će pregovori o članstvu Srbije u EU biti otvoreni u skoroj budućnosti, jer će srpski lideri moći da sprovode reforme u zemlji na efikasniji i transparentniji način.

"Pre nego što dođemo u tu fazu integracija, potrebno je da Beograd nastavi dijalog s Prištinom i pronađe trajno rešenje za sever Kosova u duhu iskrenog evropskog partnerstva", dodao je Kacin.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.