EU: Nepismenost sve veća

Izvor: Blic, 01.Feb.2011, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Nepismenost sve veća

BRISEL - Evropska komisija (EK) upozorila je danas da sve veći broj mladih prerano napušta školovanje i da širom kontinenta raste broj nedovoljno pismenih ljudi.

Svaki peti petnaestogodišnjak u Evropi ima problema sa čitanjem i pisanjem na nivou koji je potreban za dobijanje posla, u poređenju sa šest odsto u Južnoj Koreji, deset odsto u Kanadi i 14 odsto u Japanu, navodi EK. "Izneverili smo ovu djecu i moramo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odmah da preduzmemo akciju", izjavila je komesarka Evropske unije za obrazovanje Andrula Vasiliju. Procenjuje se da skoro trećina radno sposobnih odraslih osoba, što je 80 miliona ljudi, poseduje nizak ili osnovi stepen pismenosti. "Mnogi ljudi jednostavno ne mogu da se nose sa svakodnevnim zahtevima društvenog i ekonomskog života", rekla je Vasilijuova.

Stručnjaci prognoziraju da će se na evropskom tržištu rada dogoditi veliki pad potražnje za nekvalifikovanom radnom snagom, te da će procenat potražnje za visokokvalifikovanim radnicima u narednih deset godna porasti sa sadašnjih 29 na 35 odsto.

Da bi poboljšala pismenost građana, EU je danas osnovala ekspertski panel na čelu sa holandskom princezom Lorentijen, koja je i izaslanik UNESKO-a za pismenost.

Ova komisija će do sredine sledeće godine sastaviti predloge za poboljšanje situacije u oblasti opismenjavanja stanovništva.

EK je saopštila juče da školu prerano napušta svaki treći petnaestogodišnji stanovnik Malte, Portugala i Španije, a svaki deseti u Austriji, Češkoj, Finskoj, Litavniji, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.