EU: Ne ometati slobodu kretanja

Izvor: B92, 08.Jun.2012, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Ne ometati slobodu kretanja

Beograd -- Specijalni predstavnik EU za Kosmet Samuel Žbogar rekao je da je stav EU da se ne sme ometati pravo na slobodu kretanja.

"Zabrinut sam zbog trenutne situacije na severu. Što se tiče slobode kretanja, EU i međunarodna zajednica su uvek bile jasne da je to pravo koje ne sme da se ometa. To nije ništa novo", kazao je Žbogar i izrazio žaljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je došlo do incidenata u kojima je bilo povređenih.

Sukobu između vojnika Kfora i Srba izbili su 1. juna pošto je Kfor počeo da uklanja barikadu u selu Rudare kod Zvečana i u njima je povređeno četvoro Srba i dva nemačka vojnika iz sastava Kfora.

Žbogar je naveo i da prošlonedeljna akcija uklanjanja barikada na severu Kosmeta nema veze sa pobedom Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, dodajući da to nije nio nikakav test za Nikolića i da bi se isto dogodilo i da je pobedio drugi kandidat.

Uz slobodu kretanja jednako je važna i "sloboda od straha", naveo je Žbogar i pojasnio da pod time podrazumeva strah koji je "osetio" među ljudima na severu pokrajine.

"Svi treba da razmislimo kako ćemo ljude osloboditi straha. To je povezano. Ometanje slobode kretanja povezano je sa ovim strahom. Mislim da je dobro što je došlo do slobodnijeg kretanja Kfora i Euleksa i sada svi zajedno treba da radimo na eliminisanju straha Srba na severu", naveo je Žbogar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žbogar: Ne sme se ometati sloboda kretanja

Izvor: OkRadio.rs, 08.Jun.2012

Specijalni predstavnik EU za Kosmet Samuel Žbogar izrazio je zabrinutost zbog trenutne situacije na severu pokrajine i ponovio stav EU da se ne sme ometati pravo na slobodu kretanja."Zabrinut sam zbog trenutne situacije na severu. Što se tiče slobode kretanja, EU i međunarodna zajednica su uvek bile...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.