Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2010, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Lajčak zadužen za zapadni Balkan

BRATISLAVA -

Bivši šef slovačke diplomatije i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak imenovan je danas za direktora Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), zaduženog za odnose sa zapadnim Balkanom, istočnim partnerstvom i Rusijom.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke pozdravilo je tu odluku visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javila je slovačka agencija TASR.

"Smatramo da ovo imenovanje predstavlja priznanje ličnih kvaliteta kandidata kao i potvrdu slovačke diplomatije i njene uloge u istočnoj i jugoistočnoj Evropi kao i u razvoju saradnje i izgradnje odnosa EU i ovih zemalja", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Pored toga, za područje američkog kontinenta imenovan je Šveđanin Kristijan Lefler, koji je trenutno zamenik direktora u Opštoj upravi Evropske komisije za razvoj, javila je Hina.

"Ova dva imenovanja pokrivaju vitalno važne odnose EU s našim susedima i strateški važnim partnerima preko Atlantika. Lajčak i Lefler doneće iskustvo i autoritet na ta dva ključna položaja u novoj Evropskoj službi za spoljne poslove", navedeno je u saopštenju Eštonove.

Nova spoljnopolitička služba EU - EEAS, uvedena Lisabonskim sporazumom, počela je sa radom početkom meseca, a u praksi bi trebalo da postane funkcionalna 1. januara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajčak zadužen za zapadni Balkan u okviru diplomatije EU

Izvor: Blic, 15.Dec.2010

BRATISLAVA - Bivši šef slovačke diplomatije i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak imenovan je danas za direktora Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), zaduženog za odnose sa zapadnim Balkanom, istočnim partnerstvom i Rusijom...Ministarstvo spoljnih...

Nastavak na Blic...

Zapadni Balkan Lajčakov resor

Izvor: RTS, 15.Dec.2010

Miroslav Lajčak, bivši šef slovačke diplomatije, imenovan za direktora Evropske službe za spoljne poslove zaduženog za odnose sa Zapadnim Balkanom, istočnim partnerstvom i Rusijom. ..Bivši šef slovačke diplomatije i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak...

Nastavak na RTS...

Lajčak predstavnik EU za Balkan

Izvor: B92, 15.Dec.2010

Brisel -- Nekadašnji visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak imenovan je za evropskog predstavnika zaduženog za odnose sa zapadnim Balkanom... On je imenovan za direktora Evropske službe za spoljne poslove Ministarstvo spoljnih poslova za odnose sa zapadnim Balkanom, Rusijom i istočnim zemljama...Ministarstvo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.