EU: Komisija koja će istražiti Panamske papire

Izvor: Radio 021, 14.Apr.2016, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Komisija koja će istražiti Panamske papire

Zakonodavstvo Evropske unije formiralo je istražnu komisiju koja će ispitati kako su pojedinci i multinacionalne kompanije koristili račune da bi sakrili sredstva i izbegli plaćanje poreza, što EU košta milijarde dolara godišnje.

Poreski ekspert u Evropskom parlamentu Filip Lambert izjavio je danas da su dokumenta, koja su nedavno procurela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iz panamske advokatske kancelarije, pokazala da je, uprkos zakonima, "do sada kontrolisan samo vrh ledenog brega izbegavanja plaćanja poreza od strane bogatih pojedinaca i preduzeća".

U slučaju "Panamskih papira" u javnost je procurelo 11,5 miliona poverljivih dokumenata koji sadrže detaljne informacije o 214.000 of-šor preduzeća.

Dokumenti dokazuju kako bogati pojedinci, uključujući i državne službenike, skrivaju novac od javnosti.

Iako upotreba of-šor privrednih subjekata nije nezakonita u nadležnostima u kojima su registrovana, tokom istrage novinari su otkrili da se neke od fiktivnih firmi koristite u nezakonite svrhe, uključujući utaju poreza.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

EU formira komisiju koja će istražiti "Panamske papire"

Izvor: RTS, 14.Apr.2016

Zakonodavstvo Evropske unije formiralo je istražnu komisiju koja će ispitati kako su pojedinci i multinacionalne kompanije koristile račune da bi sakrili sredstva i izbegli plaćanje poreza, što EU košta milijarde dolara godišnje. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.