EU: Kijev mora da preduzme mere kako blokiranje ruskih sajtova ne bi narušavalo slobodu izražavanja

Izvor: Vostok.rs, 20.Maj.2017, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Kijev mora da preduzme mere kako blokiranje ruskih sajtova ne bi narušavalo slobodu izražavanja

Ukrajinske vlasti moraju da preduzmu mere kako odluka o blokiranju ruskih sajtova i društvenih mreža u zemlji ne bi narušavala pravo na slobodu izražavanja mišljenja, saopštilo je Predstavništvo Evropske unije u Ukrajini.

„Čuli smo javna saopštenja ukrajinskih vlasti da se odluka zasniva na zabrinutosti za nacionalnu informacionu bezbednost… Jasno nam je da je zaštita nacionalne bezbednosti prioritet ukrajinske vlade, ali očekujemo da vlasti preduzmu sve da ograničavajuće mere usvojene na osnovu nacionalne bezbenosti nemaju negativan uticaj na fundamentalno pravo na slobodu mišljenja“, saopštilo je Predstavništvo EU.

Evropska unija očekuje dalja objašnjenja od ukrajinskih vlasti, uključujući i deo o privremenom karakteru ovih mera.

U Ukrajini je zabranjen pristup društvenim mrežama „Vkontakte“, „Odnoklasniki“ i resursima „Jandeksa“ i „Mail.ru“. Ukaz koji je potpisao ukrajinski predsednik Petro Porošenko stupio je na snagu u sredu. 


 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.