Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Mar.2016, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Izraelsko oduzimanje zemlje Palestincima preti mirovnom procesu

Posvećenost Izraela rešenju za dve države i stvaranju nezavisne Palestine dovedena je u pitanje zbog oduzimanja palestinske zemlje na Zapadnoj obali, saopštila je danas Evropska unija.

EU se "oštro protivi izraelskoj politici naseljavanja" palestinskih teritorija i postupcima Izraela u tom kontekstu, "uključujući rušenje i konfiskacije, isterivanje, prisilni transfer ili restrikcije na kretanje i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pristup", saopštila je portarolka spoljno političke službe EU.

"Svaka odluka koja omogućava dalje širenje naselja, koja su ilegalno prema međunarodnom pravu i pripreka miru, samo će dve strane u sukobu dalje udaljavati", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je odluka Izraela o zapleni zemlje kraj Jerihona novi korak "koji rizikuje da podrije održivost buduće palestinske države i zato dovodi u pitanje posvećenost Izraela rešenju dve države".

EU se time pridružila kritikama Nemačke, Francuske, SAD i UN zbog eksprorijacije 234 hektara zemlje kraj Jerihona.

Izraelska levičarska organizacija Mir sada (Šalom akšav), koja prati i protivi se izraelskoj politici naseljavanja teritorije osvojene u šestodnevnom ratu 1967, upozorila je da je najnovija konfiskacija najveća u poslednjim godinama.

Izrael navodi da namerava da zadrži velike blokove jevrejskih naselja na osnovu svakog budućeg mirovnog sporazuma sa Palestincima, a oni teže da osnuju svoju državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom i strahuju da će im širenje naselja onemogućiti da ona bude povezana.

Napetost između Izraela i EU porasla je u novembru kada je taj blok zemalja odlučio da obeležava proizvode uvezene sa Zapadne obale, što je navelo Jerusalim da suspenduje kontakte sa zvaničnicima EU o političkom procesu sa Palestincima u znak protesta.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova u februaru je, međutim, objavilo da su odnosi između Izrael i EU "bliski i prijateljski" pošto je izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon rekao je u februaru da su strane "prevazišle krizu" i da Izrael neće više insistirati da se tela EU budu isključena iz pregovora o miru sa Palestincima o rešenju o dve države. Ti pregovori su doživeli krah još aprila 2014. godine i njihova obnova nije na vidiku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.