EU: Ispitujemo da li Hrvatska krši SSP između EU i Srbije

Izvor: Politika, 24.Sep.2015, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Ispitujemo da li Hrvatska krši SSP između EU i Srbije

BRISEL – Evropska komisija ispituje da li zatvaranje hrvatske granice za robu i privatna vozila iz Srbije predstavlja kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropska unija-Srbija i visoki zvaničnici EK Federika Mogerini i Johanes Has u kontaktima sa hrvatskim i srpskim vlastima nastoje da se nađe rešenje za brzi povratak slobodnog prometa.

To je danas u Briselu saopštila portparolka EK Mina Andreeva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koja je rekla da „ograničenja i posebno ova uvedena od hrvatske strane ne smeju biti diskriminatorna i vremenski moraju biti ograničena” i tako odgovorila na pitanje da li hrvatska blokada srpske granice predstavlja kršenje ŠP EU-Srbija.

Mina Andreeva je dodala da je predsednik EK Žan-Klod Junker naložio visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini i komesaru Johanesu Hanu da se tim problemom pozabave i stupe u vezu s hrvatskim i srpskim vlastima.

Evropska komisija, dodala je portparolka Andreeva, sada proverava da li se Hrvatska ponaša u skladu sa tim, a visoka predstavnica Mogerini i ; komesar Han su „već o tome razgovarali s hrvatskih i srpskim vlastima s ciljem da im se pomogne da nađu zajedno rešenje da se što pre ponovo uspostavi protok robe”.

Mina Andreeva je ukazala na to da je visoka predstavnica Federika Mogerini juče predočila da „zatvaranje granica nikad nije rešenje i da sadašnji izazovi s izbeglicama ne smeju imati neprimeren uticaj na trgovinu”.

Ona je dodala da komesar Han večeras putuje u Beograd i o tome će razgovarati sa srpskim vlastima.

-----------------------------

Lunaček: Ne uništavati susedsku politku na zapadnom Balkanu

BEČ – Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček pozvala je danas da se susedska politika na zapadnom Balkanu ne uništavati novim graničnim ratovima.

„Spirala zatvaranja granica, koju je prikazala najpre članica EU Mađarska, sada je stigla i do Hrvatske i Srbije, na štetu obe zemlje i susedske politike u regionu”, navela je ona u saopštenju.

Lunaček je istakla da Hrvatska, u sporu oko savladavanja izbegličke krize, zatvaranjem granica koristi svoju nedavno dobijenu snagu kao članica EU.

Ona je podsetila da je Hrvatska prva zatvorila svoje granice za teretni saobraćaj iz Srbije, i da je Beograd uveo, tokom noći, kontramere.

„Ova polika revanš-faulova ne sme u Evropi postati princip”, upozorila je austrijska političarka ističući da, dok su se šefovi država i vlada EU sinoć konačno dogovorili oko prvih koraka ka više solidarnosti u vezi sa izbegličkom krizom, dolazi do porasta nacionalnih egoizama i iracionalnih akcija, vođenim predizbornom kampanjom.

EU, prema njenim rečima, ne sme to samo gledati skrštenih ruku i čekati dok se aktuelna prebacivanja krivice, potpirena osećanjima iz ratnih doba, izrastaju u situaciju većeg sukoba između Hrvatske i Srbije, i drugih zemalja regiona.

„Zemljama zapadno-balkanske rute potrebna je veća podrška, a istovremeno neophodan je politički pritisak iz EU, kako ne bi susedska politika bila uništena graničnim ratom”, zatražila je Lunaček.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Evropska komisija zabrinuta zbog hrvatske blokade

Izvor: Akter, 25.Sep.2015, 13:14

Evropska komisija saopštila je danas da njene prve procene "pokreću ozbiljna pitanja oko toga da li su hrvatska ograničenja (slobode prometa na granici) u skladu sa Sporazumom o stabilizacija i pridruživanju" i carinskom unijom EU i Srbije..Evropska komisija zbog toga je zatražaila hitno razjašnjenje...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.