EU: Frans Telekom nije dobio nezakonitu državnu pomoć

Izvor: Blic, 04.Jul.2015, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Frans Telekom nije dobio nezakonitu državnu pomoć

Sud pravde Evropske unije zaključio je da kreditna linija od devet milijardi evra koju je francuska država 2002. godine odobrila telekomunikacionom operateru Frans Telekomu (koji je tada promenio ime u Oranž), ne predstavlja nezakonitu državnu pomoć i da je, dakle, legalan.

Ta presuda poništava odluku iz 2004. godine Evropske komisije, koja je tada zaključila da dodela tog kredita (koji zapravo nije ni prihvaćen, ni realizovan) nije u skladu sa zakonom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU o državnoj pomoći.

Sud je ocenio da je Komisija pogrešno okarakterisala kredit odobren Frans Telekomu kao državnu pomoć za napredak te firme i poništio odluku EK.

Sud je zaključio da Komisija nije pravilno primenila kriterijum "mudrog privatnog investitora", a prema kom bi privatni akcionar u istoj situaciji u to vreme postupio na sličan način kako je postupila država.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.