Izvor: S media, 07.Apr.2013, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Dijalog se nastavlja i bez sporazuma o severu

Evropska unija čeka na podrobnija, jasnija razjašnjenja predloga Beograda i Prištine oko severa Kosova da bi donela uobličen zaključak, a dijalog će se nastaviti i ako oko severa ne bude rešenja, rekli su zvaničnici EU.

Predlozi koje su delegacije Beograda i Prištine stavile na pregovarački sto su u nekim bitnim delovima uopšteni i, kako je rečeno, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << mora u utorak dobiti preciznija obrazloženja, da bi mogla dati zaokruženiji sud i razmisliti kako bi to moglo da se unese u izveštaj.

I, kako su to objasnili zvaničnici upućeni u tok dijaloga, mora se dalje raditi na već postignutim dogovorima u dijalogu koji se u dobroj meri sprovode, a treba uložiti sve napore i za dogovore oko telekomunikacija, energetike i nestalih lica.

Možda i nešto više od Ahtisarijevog plana

Idućeg utorka će Beograd i Pristina dostaviti Ketrin Ešton svoje "zaokružene predloge", odnosno praktično odluke o tome kako vide mogući sporazum o nadležnostima srpskih opština na severu Kosova...što bi znacilo da će se tada znati da li je dijalog dve strane, uz "dobre usluge EU", dao glavni rezultat i da li će onda biti i zvaničnog potpisivanja sporazuma, odnosno verovatno novog sastanka u Briselu.

To je novinarima nezvanično rečeno u EK, a data je i ocena da bi rešenje trebalo da bude "nešto, a možda i nešto više od Ahtisarijevog plana", ako se ponude dve strane znatno približe.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za balkanske poslove je nedavno nezvanično novinarima u Briselu rekao da "Beograd neće ni da čuje "A" od Ahtisarijevog plana, a Priština od autonomije za sever Kosova, pa bi rešenje moglo biti nešto više od Ahtisarijevog plana, a donekle manje od autonomije.

Zvaničnici u EK naglašavaju da se Ketrin Ešton u posredovanju u dijalogu temelji na uslovima Evropskog saveta iz decembra, u kojima se kaže da su uslovi da Srbija dobije datum pregovora o članstvu, a Kosovo o sporazumu o pridruživanju s EU, "vidljivo i trajno pospešenje odnosa Srbije i Kosova".

(Beta, Foto: Beta/EU/DS)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.