EU, BiH udružuju snage u borbi protiv šverca oružja

Izvor: Southeast European Times, 03.Feb.2014, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU, BiH udružuju snage u borbi protiv šverca oružja

BiH je postigla napredak na polju suzbijanja šverca oružja sarađujući na tome sa EU i zemljama članicama Unije.

03/02/2014

Mladen Dragojlović za Southeast European Times iz Banja Luke -- 3.2.2014.

Saradnjom sa zemljama članicama EU, Bosna i Hercegovina (BiH) smanjuje količinu ilegalnog oružja, ali Unija je i dalje zabrinuta situacijom.

„Borba protiv nezakonite trgovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << oružjem je visoko na dnevnom redu EU, kako na području Evropske unije tako i u našoj saradnji sa trećim zemljama. EUROPOL-ova Procena ozbiljne i organizovane pretnje za 2013. godinu pokazuje da je to ključno pitanje za rešavanje u zemljama zapadnog Balkana“, rekao je portparol specijalnog predstavnika EU u BiH Endi Megafi za SETimes.

U zajedničkoj akciji policije Republike Srpske (RS) i Švedske prošlog meseca uhapšeno je više od deset osoba osumnjičenih za šverc oružja.

Prema policiji RS, ta grupa je ilegalno transportovala oružje iz ovog entiteta BiH u Švedsku, gde je trebalo da bude prodato kriminalcima.

Međunarodna policijska akcija dovela je do hapšenja šest osoba u RS i sedam u Švedskoj. Švedski tužilac Tomas Eliason izjavio je za Radio Švedska da je policija zaplenila pet pušaka tipa Kalašnjikov, 11 pištolja i municiju.

Direktor policije RS Gojko Vasić kaže da je policija pre tri meseca dobila zahtev od svojih švedskih kolega da istraži slučaj.

„Ovo je samo jedna grupa. Informacije iz drugih zemalja EU nam govore da ova vrsta krijumčarenja ide u više pravaca. Ranije smo slične akcije imali sa policijskim institucijama iz Francuske i rezultat je takođe bio nekoliko uhapšenih“, rekao je Vasić za SETimes.

On kaže da u većini slučajeva šverceri u regionu kupuju oružje preostalo iz sukoba devedesetih i prodaju ih kriminalcima u dugim zemljama. Vasić dodaje da su mnogi članovi tih u rođačkim vezama, ali su neki sada u dijaspori i žive u zemljama EU.

Šverceri takođe mogu da dođu do oružja krađom iz vojnih skladišta BiH. Početkom januara lopovi su ukrali preko 600 detonatora i drugih predmeta iz skladišta u kasarni Krčmarice, u blizini Banja Luke.

Da bi pojačalo bezbednosne mere u skladištima, Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo je niz projekata u saradnji sa nekoliko zemalja EU i međunarodnim organizacijama.

U sklopu tih projekata postojaće stoprocentni popis oružja i municije u skladištima, izjavila je portparolka Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović za SETimes.

Megafi kaže da zakonodavni okvir BiH kojim se uređuju posedovanje i nošenje oružja treba da se uskladi sa međunarodnim i evropskim standardima.

„Pozdravljamo korake koje su vlasti BiH već preduzele u tom smislu, kao što je pokretanje aktivnosti u vezi sa harmonizacijom zakona o oružju, u okviru Strategije za malo i lako naoružanje 2013–2016“, rekao je Megafi.

Zajednička deklaracija o borbi protiv krijumčarenja vatrenog oružja predstavlja opšti okvir za unapređivanje saradnje na tom polju. Deklaraciju su u novembru 2012. godine u Tirani potpisali komesarka EU za unutrašnje poslove i predstavnici unutrašnjih poslova i bezbednosti zemalja zapadnog Balkana.

U dokumentu se ističe posvećenost zajedničkoj borbi protiv nezakonite trgovine oružjem „zajedničkim iscrtavanjem ilegalne trgovine oružjem i unapređivanja upravljanja zalihama oružja“.

U deklaraciji se takođe podvlači značaj jačanja kontrole, unapređivanja prikupljanja i razmene informacija, kao i operativne policijske saradnje.

Konačno, potvrđuje se da bi zakoni u zemljama zapadnog Balkana trebalo, ako to već nije urađeno, „potpuno da se usklade sa evropskim i međunarodnim standardima“.

Koji bi koraci mogli da se preduzmu u cilju zaustavljanja šverca oružja? Recite nam u prostoru za komentare šta mislite o tome.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.