EU: Bez promena u viznom režimu

Izvor: B92, 24.Feb.2011, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Bez promena u viznom režimu

Brisel, Beograd -- Ministri unutrašnjih poslova EU razmatrali vizni režim za zemljama Balkana. Za sada bez promena. Vlada Srbije formirala Komisiju za praćenje bezviznog režima.

Ministri EU su u Briselu obavešteni o polugama i delovanju mehanizma nadzora bezviznog režima, o čemu će podroban izveštaj biti sačinjen u junu.

Francuska i Holandija zatražile su i da se uzme u obzir i njihov zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se na "mnogo više pripravan način, fleksibilnije i brže" donose odluke o mogućem privremenom stavljanju van snage režima bez viza.

Do toga bi, prema predlogu Francuske i Holandije, dolazilo u hitnim slučajevima narušavanja obaveza koje je s tim u vezi preuzela neka zemlja Zapadnog Balkana.

Francuska i Holandija, rekli su izvori zasedanja agenciji Beta, nisu zatražile nikakvu neposrednu akciju ili odluku, ali su na umu imale prevashodno neki nagli priliv "lažnih azilanata" ili masovniji ostanak državljana zemalja Zapadnog Balkana s biometrijskim pasošima u "šengenskoj zoni" EU duže od dozvoljenog roka od tri meseca.

Redovan pregled iskustava bezviznog režima

Mikele Čerkone, portparol evropske komesarke za unutrašnje poslova Sesilije Malmstrem, izjavio je agenciji Beta da je komesarka Malmstrem ministrima EU obrazložila delovanje nadzornog mehanizma, usvojenog posle ukidanja evropskih viza BiH i Albaniji u novembru 2010.

To je bio, kako je objašnjeno, i prvi od budućih redovnih pregleda pouka i iskustava iz dosadašnje primene sporazuma EU sa zapadnobalkanskim zemljama o ukidanju viza za njihove državljane.

Jedan zvaničnik mađarskog predsedništva EU je novinarima saopštio da su ministri evropske dvadesetsedmorice saslušali izveštaj komesarke Evropske komisije, koja je nadležna da pokrene postupak za promenu viznog režima.

To zasad nije slučaj, nema zahteva, niti je u vidu bilo kakva odluka o tome, dodao je mađarski funkcioner.

Odluka u rukama Evropske komisije

Zvaničnici EU su prethodno novinarima rekli da je do sada u zapadnobalkanskim zemljama bilo rezultata koji su povoljni i obećavaju kada je reč o ranijem problemu dolaska velikog broja "lažnih azilanata".

Holandija i Francuska su predlog za uvođenje vanrednog postupka privremene obustave režima bez viza za zapadni Balkan podnele Savetu ministara EU i Evropskoj komisiji.

Evropska komisija je, kako je rečeno, nadležna da proceni da li će taj predlog i zvanično podneti na razmatranje Savetu ministara unutrašnjih poslova.

Između mehanizma za nadzor, koji je obrazložila komesarka Malmstrem, i francusko-holandskog predloga za vanredni postupak ne postoji neka neposredna veza, predočili su izvori EU.

Zašto su Holandija i Francuska skeptične

U novembru prošle godine, kad je donošena odluka o ukidanju viza za BiH i Albaniju, Francuska je ocenila da je to preuranjeno jer dve zemlje još ne mogu potpuno jamčiti da će režim bez viza delovati bez posledica po bezbednost EU.

Francuska je tad bila pod pritiskom velikih bezbednosnih problema s rumunskim i bugarskim Romima.

U Holandiji je manjinska vlada pod pritiskom stranke koja se protivi otvaranju granica EU, a koja daje dragocenu parlamentarnu podršku vladi u Hagu.

Evropske diplomate smatraju da sadašnji francusko-holandski predlog predstavlja prevashodno politički pritisak da se ne popusti u pomnom praćenju priliva "lažnih azilanata", odnosno kako zemlje zapadnog Balkana kojima su ukinute vize "na delu" sprovode obaveze koje su preuzele sporazumom s EU.

Francuska i Holandija su, međutim, kao razloge navele ne samo veliki broj "lažnih azilanata", već i probleme pouzdanosti jako uzdrmanih institucija vlasti u nekim zemljama, a posebno u Albaniji, gde su zbog političkih sukoba dovedeni u pitanje javni red, bezbednost i vladavina zakona.

Srbija osnovala Komisiju za praćenje bezviznog režima

Vlada Srbije obrazovala je Komisiju za praćenje bezviznog režima sa EU, čiji je zadatak da razmatra pitanja koja se odnose na povećanje broja lažnih azilanata u zemljama EU koji dolaze sa teritorije Srbije.

Komisija će Vladi predlagati odluke u cilju smanjenja broja lažnih zahteva za azil, navodi se u saopštenju.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić poručio je ranije danas da će Srbija preduprediti svaki rizik da vizna liberalizacija za naše građane bude ugrožena ili ukinuta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vlada osnovala Komisiju za praćenje bezviznog režima

Izvor: Blic, 24.Feb.2011

BEOGRAD - Vlada Srbije obrazovala je danas Komisiju za praćenje bezviznog režima sa Evropskom unijom (EU), čiji je zadatak da razmatra pitanja koja se odnose na povećanje broja lažnih azilanata u zemljama EU koji dolaze sa teritorije Srbije...Komisija će Vladi predlagati odluke u cilju smanjenja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.