EK pozdravila napredak Srbije u oblasti životne sredine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2016, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK pozdravila napredak Srbije u oblasti životne sredine

Evropska komisija pozdravila je danas dobar napredak Srbije u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, ističući spremnost da pomogne Srbiji da ubrza procese pristupanja EU, saopštila je pregovaračka grupa za poglavlje 27 pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

EK je u sklopu drugog dana zasedanja Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promene i regionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razvoj u Briselu, tokom kojeg je Pregovaračka grupa prestavila stanje životne sredine i napore za njegovo unapređenje, pozdravila usvajanje izmena i dopuna zakona koji regulišu ovu oblast, donošenje nacionalnog plana za investiranje u ovoj oblasti, kao i stvaranje preduslova za osnivanje Zelenog fonda.

Pododbor je diskutovao o svim važnim temama pregovaračkog procesa koji se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, tj. na stanje zakonodavstva i administrativne kapacitete kod pitanja kvaliteta vazduha i voda, zaštite prirode, industrijskog zagađenja, hemikalije i buku.

Šef pregovaračke grupe 27 i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović održala je uvodno izlaganje tokom kojeg je članove tri direktorata Evropske komisije za proširenje, životnu sredinu i klimatske akcije upoznala sa ključnim dostignućima i planovima u ovoj oblasti.

„Po prvi put Srbija ima jasne ciljeve, planove i finasijske procene kada je u pitanju zaštita životne sredine. U prilog tome ide i nedavno usvajanje izmena i dopuna Zakona koji regulišu ovu oblast, kao i osnivanje Zelenog fonda koji treba da obezbedi stabilan sistem finasiranja životne sredine", istakla je Stana Božović.

Ona je dodala da je pitanje zaštite životne sredine jedno od najzahtevnijih i najskupljih pregovaračkih poglavlja, kao da i su procene da je samo za finansiranje razvoja infrastrukture vezanog za deponije, otpad, pijaću vodu i tretman otpadnih voda, potrebano 7,88 milijardi evra.

Posebno je istaknuto da je Srbija svesna rizika sa kojima su se suočavale druge zemlje kandidati, a koji se najčešće tiču ljudskih kapaciteta u pregovaračkom procesu, kao i da su resorno Ministarstvo i pregovaračka grupa proaktivno napravili plan delovanja u ovom pogledu u saradnji sa domaćim i međunarodnim ekspertima, Svetskom bankom i Švedskom razvojnom agencijom.

„U praktičnom smislu, Ministarstvo je napravilo značajan napredak u pogledu pripreme infrastrukturnih projekata kada je reč o upravljanju otpadom i otpadnim vodama i određivanju njihove prioritetnosti, tako da će veliki gradski centri poput Novog Sada, Kragujevca i Niša imati prednost u pogledu izrade dokumentacije i finansiranja projekata. Rešano je 80 odsto svih problematičnih projekata koji su nasleđeni, a finasirali su se iz fondova EU. Pripremljena su strateška dokumenta za osnivanje Implementacione agencije za projekte u oblasti životne sredine, kao krovne agencije za planiranje, projektovanje, finansiranje, implementaciju i nadzor projekata iz ove oblasti", zaključila je u svom izlaganju Božovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EK pozdravila napredak Srbije u oblasti zaštite životne sredine

Izvor: Beta, 03.Mar.2016

Evropska komisija (EK) pozdravila je dobar napredak Srbije u oblasti životne sredine i klimatskih promena, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije.Pregovaračka grupa Srbije za poglavlje 27, u sklopu drugog dana zasedanja Pododbora za saobraćaj, energetiku,...

Nastavak na Beta...

EK: Napredak Srbije u oblasti životne sredine

Izvor: Akter, 03.Mar.2016

EK pozdravila je danas dobar napredak Srbije u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, ističući spremnost da pomogne Srbiji da ubrza procese pristupanja EU..Evropska komisija pozdravila je danas dobar napredak Srbije u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, ističući...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.