EK kaže da Albanija mora da pojača reforme

Izvor: Southeast European Times, 12.Nov.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK kaže da Albanija mora da pojača reforme

Albanija proslavlja liberalizaciju viznog režima, ali se još uvek suočava sa dugim putem do EU.

12/11/2010

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Tirane – 12.11.2010.

Dok su širom zemlje trajale proslave zbog dobijanja bezviznog statusa početkom ove nedelje, direktor za proširenje na zapadnom Balkanu Pjer Mirel predstavio je u utorak (9. novembra) premijeru Saliju Beriši Izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << EU o napretku Albanije.

U izveštaju se zemlji pripisuju zasluge za rad ostvaren na polju zakonodavstva, ekonomije i implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Takođe se hvali konstruktivna uloga Albanije u „održanju regionalne stabilnosti i negovanju dobrosusedskih odnosa sa drugim zemljama zapadnog Balkana i državama EU“.

Međutim, EU nije dala Albaniji status kandidata, ukazujući na niz problema i pitanja koje zemlja mora da razreši.

Preciznije, potreban je veći napredak u pogledu pridržavanja političkih kriterijuma iz Kopenhagena. Prema izveštaju, među problematičnim pitanjima su „efektivnost i stabilnost albanskih demokratskih institucija, a posebno parlamenta“.

U izveštaju se ističe konfrontirajuća priroda trenutnog političkog dijaloga, kao i potreba za izbornom i pravosudnom reformom. Takođe treba da dođe do poboljšanja u „implementaciji zakona i političkih instrumenata na polju ljudskih prava i zaštite manjina“.

Među drugim specifičnim koracima koje treba preduzeti su usvajanje zakona koji su na čekanju i za koje je neophodna kvalifikovana većina u parlamentu, zatim imenovanje ombudsmana, implementacija propisanog procesa rasprave i glasanja u vezi sa postavljenjima u ustavnom i visokom sudu, kao i održanje nacionalne strategije za imovinska prava.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala takođe mora da bude efektivnija.

Jedan od neodložnih izazova koje je Mirel naglasio je politički zastoj koji je nastao zbog spornih opštih izbora iz juna 2009. godine. Socijalistička opozicija jasno je stavila do znanja da neće glasati o bilo kojoj vladinoj inicijativi vezanoj za izveštaj EU, ukoliko se ne razreši pitanje transparentnosti tih izbora.

Analitičari se slažu da vlada i opozicija moraju da se skoncentrišu na postizanje konsenzusa oko zastoja u radu parlamenta.

„Želim da garantujem Albancima da ću pokušati sve da sarađujem sa opozicijom“, rekao je Beriša u utorak. U „vitalnom je interesu albanskih građana da se gradi evropski ideal u Albaniji… Svi definisani prioriteti i sve manjkavosti navedene u ovom izveštaju biće pretvoreni u prioritete moje vlade narednih meseci … i u narednoj godini“.

Ermelinda Meksi, članica opozicione Socijalističke partije, bivša ministarka integracije i predsednica parlamentarnog odbora za integraciju, delovala je skeptično.

„Kako neko može da dobije status kandidata, a da ne ispuni kriterijume iz Kopenhagena“, upitala je ona, dodajući da Albanci ne treba da gube to iz vida tokom proslava vezanih za liberalizaciju viznog režima.

Komesar EU za proširenje Štefan File istakao je da glavni izazovi integraciji u EU „leže u samoj Albaniji. Nadam se da će Albanija pronaći političku rešenost koja joj je neophodna da ... gradi istinsko demokratsko društvo, sa snažnom tržišnom ekonomijom i zakonodavstvom potpuno usklađenim sa onim u EU“, rekao je on.

Ali, da li politička volja postoji? „Zemlje koje teže prijemu moraju da razviju sposobnost da u potpunosti preuzmu obaveze članstva zadovoljavanjem neophodnih političkih i ekonomskih uslova. O tome nema pregovora“, kaže za SETimes Atalanta Pasko, izdavačica i novinarka iz Tirane.

Ali, političari u Albaniji ne žele da se promene, kaže Pasko. Oni uđu u politiku očekujući da će postati „enormno bogati. Ovo je realnost u kojoj živimo svakog dana. Oni nisu u stanju da poguraju zemlju napred i da odgovore zakonima i implementacijom zakona, u skladu sa potrebama zemlje“.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.