EK: Korupcija i kršenje ljudskih prava prepreke proširenju EU

Izvor: Blic, 04.Okt.2012, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Korupcija i kršenje ljudskih prava prepreke proširenju EU

Evropska unija treba da nastavi da se širi, ali kršenje ljudskih prava, organizovani kriminal i korupcija predstavljaju glavne izazove u tom procesu, kaže se u strateškom dokumentu Evropske komisije (EK), u koji je Tanjug imao uvid. "Strategija proširenja za period 2012-2013" je interni dokument EK koji sadrži sažetak izveštaja o napretku zemalja u procesu pridruživanja koji će biti zvanično obelodanjen u sredu, 10. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oktobra.

U delu dokumenta koji se odnosi na Srbiju stoji da Komisija neće predložiti Evropskom savetu da odredi datum početka pregovora dok se ne ispune uslovi vezani za normalizaciju odnosa sa Kosovom. Komisija će podneti Savetu izveštaj i preporučiti početak pregovora kada oceni da je došlo do "vidljivog i održivog poboljšanja u odnosu Srbije sa Kosovom koje će omogućiti oboma da napreduju ka EU, a izbeći uzajamnu blokadu".

Strateški papir sem toga konstatuje da je Srbija, kao i ostale zemlje u regionu, napredovala u dostizaju evropskih standarda, ali da su vladavina prava, korupcija i organizovani kriminal još uvek sveprisutni problem na Zapadnom Balkanu.

"Jačanje vladavine prava i demokratskog upravljanja je centralno pitanje u procesu proširenja", kaže se u internom dokumentu Komisije. Među ostale probleme koji su prisutni u regionu svrstani su organizovani kriminal, slabo pravosuđe i nezavršene reforme državne uprave.

Iako se posebno ne osvrće na otkazanu Paradu ponosa u Beogradu, u strateškom papiru se posebno ističu kršenja prava manjina, a naročito LGBT populacije, u celom regionu.

S obzirom da je rč o radnom dokumentu, očekuje se da EK do srede dopuni izveštaj stavkom o zabrani Parade, što je već naišlo na zvanične kritike iz Brisela.

Ocenjuje se je su kriza u evrozoni, kao i Arapsko proleće, istovremeno izazov i podsticaj da se proces proširenja EU nastavi, te da recesija i velika nezaposlenost takođe negativno utiču na prilike u regionu Zapadnog Balkana.

U dokumentu se sažeto ocenjuje napredak svih zemalja koje su ukljucene u proces proširenja, uključujući (pored Srbije) Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju i Tursku.

Hrvatska, koja je najbliža punopravnom članstvu u EU, nalazi se pod posebnim merama nadzora, uz očekivanja da nakon pozitivnog izveštaja na proleće bude formalno primljena u EU.

Bosna i Hercegovina, međutim, ostvarila je minimalan ili nikakav napredak kad je reč o stvaranju funkcionalnih, koordinisanih i održivih strukturnih institucija, kaže se u nacrtu izveštaja.

Kada je reč o Crnoj Gori konstatuje se napredak, uz konstataciju da još treba raditi na uspostavljanju vladavine prava i naročito se naglašava potreba suzbijanja korupcije na najvišem nivou.

Mekedoniju još uvek opterećuju međunacionalne napetosti, ali se ocenjuje da je zemlja ispunila političke kriterijume da počne pregovore o pridruživanju i da je glavna prepreka na tom putu spor oko imena sa Grčkom.

Dokument do koga je Tanjug došao se ne bavi posebno Kosovom, jer je to deo izrade Studije o izvodljivosti koja je još uvek u toku.

Kompletan i detaljan izveštaj Komisije o celom regionu, uključujući i Kosovo, biće zvanično predstavljen u Briselu 10. oktobra, a nakon toga će komesar za proširenje Štefan File otputovati u Beograd, gde će ga podrobno obrazložiti srpskim vlastima.

Povezane vesti: Pavićević: U EU ne po cenu najvećih nacionalnih interesa EU: Ne verujemo da se kurs menja, Srbija sama bira tempo Evropski parlamentarci: Borba protiv korupcije više od pompeznih hapšenja Švedska se zalaže da se Srbiji što skorije odredi datum Kacinov pomoćnik: Srbija će ipak učestvovati na sastancima s Kosovom

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Organizirani kriminal ne da Balkanu u EU

Izvor: Cafe.ba, 05.Okt.2012, 09:28

Interni dokument EK: Kršenje ljudskih prava, organizovani kriminal i korupcija koče Balkan na putu u EU.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.