Džonson: EU konstruktivno odgovorila na moj predlog

Izvor: RTS, 03.Okt.2019, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonson: EU konstruktivno odgovorila na moj predlog

Britanski premijer Boris Džonson apelovao je na poslanike da podrže njegov predlog za Bregzit i ocenio da plan predstavlja kompromis.
Boris Džonson je izjavio da još nije doneta konačna odluka o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, ali da je Unija konstruktivno odgovorila na njegov predlog novog sporazuma.

Džonson, koji u u parlamentu predstavlja svoj predlog za Bregzit, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naveo je i da je imao konstruktivne razgovore s nemačkom kancelarkom Merkel, irskim premijerom Leom Varadkarom i predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom.
Apelovao je na poslanike da podrže njegov plan, prema kome bi Severna Irska ostala u jedinstvenom evropskom tržištu robe, ali bi napustila carinsku uniju, i poručio da plan predstavlja kompromis.
"Cilj moje vlade je uvek bio da izađemo sa sporazumom i ovi konstruktivni i razumni predlozi pokazuju našu rešenost. Oni ne pružaju sve što bismo želeli, ali predstavljaju kompromis. Ne želeći da budemo zarobljeni, ne menjajući pozicije, napravili smo pomak. To je istinski pokušaj da se premosti jaz", istakao je Džonson.
Ponovio je da će, ako dogovor ne bude postignut, Britanija napustiti Evropsku uniju 31. oktobra bez sporazuma.
Sa druge strane, lider Laburističke stranke Džeremi Korbin ocenio je da su Džonsonovi predlozi nerealni i štetni.
"Prethodnih meseci premijer je pokušavao da obezbedi konsenzus u parlamentu i u EU, iznoseći nerealne predloge za koje je znao da neće biti prihvaćeni ni ovde, ni u Briselu. Njegovi predlozi štete celoj privredi Velike Britanije, posebno Severnoj Irskoj i narušavaju sporazum Severne Irske i Velike Britanije", rekao je Korbin.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.