Dulić: Srbija spremna da preuzme svoje obaveze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2010, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Srbija spremna da preuzme svoje obaveze

BEČ -

Srbija je spremna da preuzme svoje obaveze u oblasti zaštite životne sredine, izjavio je danas ministar Oliver Dulić, koji učestvuje na međunarodnom skupu u Beču posvećenom utvrđivanju pozicije evropskog regiona pred predstojeću konferenciju o promeni klime u Kankunu.

"Skupovi poput ovoga služe da ministri EU i zapadnog Balkana kreiraju zajedničku strategiju pregovora na predstojećim razgovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Meksiku, u Kankunu, na kojem ćemo pokušati da pronađemo zajedničku strategiju i globalni odgovor na klimatske promene i smanjenje emisije gasova (s efektom) staklene bašte", izjavio je Dulić Tanjugu.

"Srbija je prvi put, zbog toga što je završila jedan veliki dokument, a to je nacionalni inventar gasova staklene bašte, u prilici da ravnopravno razgovara sa drugim zemljama, sveta znajući tačno u kojim segmentima naše privrede se nalaze najveći proizvođači gasova staklene bašte i prvi put smo u mogućnosti da preuzmemo obaveze i planiramo našu budućnost", naglasio je Dulić.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja je istakao da je region Srbije izuzetno osetljiv na posledice klimatskih promena, dodavši da se mi nalazimo u regionu koji je jedan od najugroženijih posledicama klimatskih promena.

"Prema najnepovoljnijim scenarijama koji se prezentuju na konferencijama kao što je ova, Srbija bi mogla u budućnosti da bude zemlja u kojoj će vladati ekstremne meteorološke razlike. Od veoma hladnih zima do veoma teških suša, prekidanih periodima dugih kiša, koji će izazvati posledice u svim sferama naših života", dodao je on.

Dulić je naveo da postoje predviđanja da će naše reke da presuše i pretvore se u potoke i da ćemo morati u budućnosti da promenimo strategiju poljoprivrede, zbog toga što bi ona u budućnosti, prema tim scenarijima, mogla potpuno da nestane.

"Mi moramo da postanemo deo globalne porodice koja se bori protiv klimatskih promena, kao mali emiter gasova staklene bašte, moramo u budućnosti da preuzmemo svoju ulogu i da obezbedimo dodatna materijalna sredstva", naglasio je on.

On je rekao da je jedan od razloga sazivanja skupa u Beču i da se pregovora na koji način će se finansirati dodatni troškovi u budućnosti.

"Srbija je uvaženi član porodice zemalja koje danas pregovaraju o klimatskim promenama. Srbija je spremna za to, mi smo u potpunosti usaglašeni sa politikom EU i kao buduća članica Unije svakako ćemo naše kapacitete definisati u tom pravcu", rekao je on.

Tokom boravka u Beču ministar Dulić će sa svojim austrijskim kolegom Nikijem Berlakovićem potpisati Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

"Sa Berlakovićem ću potpisati sporazum kojim će se Srbija priključiti najvećem rezervatu biosfere u svetu", rekao je ministar, navodeći da je reč o zaštićenim područjima duž reke Dunav i da su takav sporazum do sada potpisale Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Austrija.

"Priključenjem Srbije mi formiramo najkomplikovaniji multilateralni sporazum zaštite prirode i pridružujemo se jednom prestižnom klubu zemalja koji na jednom visokom nivou brinu o svojoj prirodi", istakao ej Dulić.

Na sastanku u Beču učestvuju i predstavnici Evropske komisije, kao i ministri i visoki državni predstavnici Slovačke, Hrvatske, Lihtenštajna, Slovenije, Švajcarske, Češke, Belgije, Gane, Maldiva, Egipta, Meksika i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U decembru će u meksičkom gradu Kankunu biti održana 16. konferenciju potpisnica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.