Državni vrh o Kosovu: Srbija ostaje za kompromis

Izvor: Večernje novosti, 03.Mar.2013, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh o Kosovu: Srbija ostaje za kompromis

BEOGRAD - Na večerašnjem sastanku državnog vrha dogovoreno je da delagacija Srbije u dijalogu sa Prištinom zastupa stav čvrste opredeljenosti za postizanje kompromisa, bez obzira na to što Priština do sada nije pokazala spremnost da razgovara na konstruktivan način o modalitetima za iznalaženje rešenja. Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je posle sastanka da Srbija od EU očekuje da ostane nepristrasan medijator >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i da podstiče kontstruktivnost Prištine, koja je, prema njegovim rečima, pokazala daleko manje rešenosti da izađe u susret rešenju koje bi zadovoljilo interes obe strane."Konstatovali smo da se stav Prištine nije pomerio ni za milimetar od početka pregovora. Zaključili smo da oni nisu bili dovoljno konstruktivni u prvom delu dijaloga i sada šaljemo jasnu poruku da očekujemo da budu daleko konstruktivniji u nastavku dijaloga", rekao je Đurić.Kada je reč o vezi dijaloga Beograda i Prištine i procesa evrointegracija Srbije, Đurić je istakao da je Srbija ispunila 95 odsto uslova koji su joj postavljeni za dobijanje datuma početka pregovora o pridruženju EU i da će do aprila ispuniti sve političke i formalne uslove za dobijanje datuma.Inače, sastanak najviših državnih zvaničnika trajao je dva sata, a ovo su zapravo bile završne konsultacije uoči šeste rudne razgovora premijera Srbije Ivice Dačića sa predsednikom vlade Kosova Hašimom Tačijem u Briselu.Sastanku, u rezidenciji predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Užičkoj 23 na Dedinju, prisustvovali su premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.Na put u Brisel, kako saznaje Tanjug, putovaće premijer Dačić, a pored njega u sedište EU ići će i Đurić i Vulin.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Đurić: Srbija spremna na kompromis

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2013

Srbija je spremna na kompromis, ali očekuje da istu spremnost pokaže i kosovska strana, izjavio je posle sastanka državnog vrha o Kosovu savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. ..Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić  .."Potpuno smo spremni da razgovaramo o svim detaljima mogućeg rešenja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.