Drašković: I EU i standardi za Srbe

Izvor: B92, 29.Avg.2011, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković: I EU i standardi za Srbe

Beograd -- Krah strategije očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, potrebna je nova kosovska politika "I EU i evropski standardi za Srbe", kaže Vuk Drašković.

Sadašnja kosovska politika je izvan stvarnosti, ona je neprimenljiva, rekao je lider SPO u Vestima B92.

"Bez formalnog priznavanja kosovske nezavisnosti, prihvatiti postojanje Kosova, da nam je najbliži sused, da ga priznaju skoro sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodeće demokratije sveta, a nedostaju mu samo 4 formalna priznanja do većine u UN", rekao je Vuk Drašković.

"Sa tim Kosovom bez ikakvih uslovljavanja nužno je uspostaviti sve ekonomske i kulturne veze na način na koji je postojao između dve Nemačke, ili nešto slično što postoji danas između Kine i Tajvana", kaže on.

Predsednik SPO je naveo da Srbe i kulturno nasleđe treba zaštititi primenom nestatusnog dela Ahtisarijevog plana, kao i modelima koji su postojali u Planu Z4 koji je svojevremeno bio ponuđen Srbima u Hrvatskoj.

"Strašno je odbaciti Ahtisarijev plan, a narodu i ne objasniti šta on donosi, ovako nam preti nova 'Oluja'. Po Ahtisarijevom planu je zagarantovan najveći stepen lokalne samopuprave, da Srbi biraju lokalnog komandira policije, prvi stepen sudstva u srpskim mestima", navodi on.

"Predviđeno je i prekogranično povezivanje i saradnja, i neka vrsta regionalne autonomije", kaže Drašković.

"Politika 'I EU i Kosovo' je pogrešna i neodrživa jer ćemo pored Kosova - koje je izgubio Milošević, izgubiti i EU. Strategija je i 'I EU i evropski standardi za Srbe na Kosovu'", kaže lider Srpskog pokreta obnove.

O "ukorima" za ministre

Zadatak šefa diplomatije je da gasi a ne da stvara neprijateljstva, rekao je Drašković povodom ukora koji je šef diplomatije Vuk Jeremić dobio od predsednika Srbije Borisa Tadića zbog izjave o hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor.

"Međutim, ukor je zaslužio i onaj ministar koji kiti grob čoveka koji je ubijao političke neistomišljenike i kojem je suđeno u Haškom tribunalu zbog najtežih zločina, a čije slike taj ministar i dalje drži u kabinetu dok psuje Evropu", rekao je Vuk Drašković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DRAŠKOVIĆ: PRIZNATI KOSOVO NEFORMALNO!

Izvor: Kurir, 29.Avg.2011

Sa tim Kosovom bez ikakvih uslovljavanja nužno je uspostaviti sve ekonomske kulturne veze na način na koji je postojao i između dve Nemačke, kaže lider SPO i dodaje da je "strašno nepriznavanje Ahtisarijevog plana"..BEOGRAD - Sadašnja kosovska politika je izvan stvarnosti, ona je neprimenjiva,...

Nastavak na Kurir...

Drašković za novu politiku

Izvor: Danas, 30.Avg.2011, 01:03

Lider SPO Vuk Drašković ocenio je da je sadašnja državna politika prema Kosovu izvan stvarnosti, neprimenjiva i gura Srbiju ka međunarodnoj izolaciji. On kaže da ona zatvara put ka Evropskoj uniji, zbog čega je treba hitno zameniti novom kosovskom politikom.

Nastavak na Danas...

Drašković: Krah kosovske politike

Izvor: Šumadija Press, 30.Avg.2011

Srbija je doživela krah strategije očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Sadašnja kosovska politika je izvan stvarnosti, ona je neprimenljiva, rekao je lider SPO Vuk Drašković za B92.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.