Dragojlović: Srbija da odradi svoj deo posla na putu ka EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jan.2015, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragojlović: Srbija da odradi svoj deo posla na putu ka EU

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) Nataša Dragojlović ocenila je danas da, ko god vladao Hrvatskom ili ma kojom drugom članicom EU, Srbija treba da odradi svoj deo posla u procesu evropskih integracija.

Dragojlović je, u izjavi Tanjugu, komentarisala najavu nove predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Zagreb mogao da uslovljava put naše zemlje ka EU, i naglasila da treba imati u vidu da je Hrvatska samo jedna od 28 članica.

"Treba sagledati njenu realnu snagu, koja se može proveriti na EUROSTAT-u. Njen kredibilitet je proporcionalan činjenici da joj je javni dug 80 odsto BDP", istakla je Dragojlović.

Pregovori se, podsetila je ona, vode sa svih 28 država članica, pri čemu je potrebno veliko znanje i diplomatska veština da se sa svakim pregovara i obezbedi podrška za članstvo u EU.

"Rešenje je u našoj spremnosti za članstvo i sposobnosti da to argumentujemo, ma kako pojedinačne države članice bile dobronamerne ili nedobronamerne", ukazala je ona.

Osvrnuvši se na loš ekonomski saldo Hrvatske u prvoj godini članstva, Dragojlović ocenjuje da ta zemlja nije na pravi način iskoristila mogućnosti u početnoj fazi ulaska u EU, te da je takav saldo posledica loše sprovedenih reformskih mera na putu ka članstvu.

Njen politički kredibilitet, navodi Dragojlović, poljuljan je odmah po stupanju u članstvo odbijanjem da isporuči sopstvenog građanina Nemačkoj.

"Volela bih da mi od Hrvatske što više naučimo na njenim greškama, propustima koje ne bismo smeli da napravimo, pripremama koje su neophodne, problemima koje je ova država imala sa Slovenijom tokom pregovora", kaže ona.

Pregovori nisu samo tehnička stvar, već i pitanje vrednosnog opredeljenja, a jedno od njih je i nesebična pomoć kandidatima za buduće članstvo u EU, objasnila je ona, naglašavajući da to spada i u obavezu svih država članica.

Komentarišući izbornu pobedu Kolinde Grabar Kitarović, Dragojlović kaže da je "jedina dobra vest sa juče održanih predsedničkih izbora u Hrvatskoj - da je pobedila žena".

Ako ipak nešto od njenih sinoćnih izjava i pretekne i nađe se u njenoj zvaničnoj politici, treba imati u vidu da su njena ovlašćenja vrlo uska, a da su hrvatska spoljna i bezbednosna politika određene članstvom u EU i NATO", navodi koordinatorka NKEU.

Ona smatra da tesna pobeda protiv Ive Josipovića govori o tome da je hrvatsko biračko telo duboko podeljeno i to po ideološkoj osnovi, kao i da članstvo u EU nije neutralisalo posledice ratne i nacionalističke retorike i ideologije iz ''90-tih.

"Ekonomska situacija, koja je veoma loša, pogoduje zahtevima za političkim promenama. Pobeda opozicione kandidatkinje otvara mogućnost novih parlamentarnih izbora", kaže Dragojlović.

Prema njenim rečima, Grabar Kitarović će provesti prvu godinu mandata u sukobima sa vladom, a u svojim nastupima pokušaće da otvori put ambicijama svog stranačkog predsednika Karamarka da postane premijer.

"Nastavi li sa dosadašnjom nacionalističkom retorikom i bude li zanemarivala obaveze koje njena država ima kao članica EU i NATO, zadaće dosta glavobolje i premijeru i ministarki spoljnih poslova", kaže Dragojlović.

Ona dodaje da Grabar Kitarović nije bez diplomatskog, niti političkog iskustva, te da sve što radi i govori ima za cilj povratak HDZ na vlast, i to tako treba i tumačiti, "a to zna i premijer Milanović, pa o kohabitaciji u punom smislu te reči, nema govora".

"Ako nova predsednica ipak izlaskom iz članstva HDZ nađe snagu da zaista bude predsednica svih građana Hrvatske, a ne samo Hrvatica i Hrvata, sarađuje sa Vladom i koristi svoja ovlašćenja u skladu sa vrednostima koje važe u EU, onda će to biti bolje i za nju i njenu karijeru ali i za državu i građane koji su je izabrali", zaključuje Dragojlović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.