Dragi osvaja Nemce

Izvor: Politika, 30.Okt.2012, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragi osvaja Nemce

Predsednik ECB-a podržao predlog Volfganga Šojblea o uspostavljanju „superkomesara EU” za monetarnu politiku

Od našeg specijalnog izveštača

Frankfurt – Već puna dva meseca pored platforme voza „skajlajn”, koji povezuje terminale na najvećem nemačkom aerodromu, nema prepoznatljivog znaka evropske zajedničke valute.

Posle 11 godina, pet metara visoka plavo-žuta skulptura evra nije više na aerodromu u Frankfurtu zbog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako tvrde aerodromski zvaničnici, činjenice da njene neonke više ne rade na odgovarajući način pa „nisu u skladu sa nemačkim bezbednosnim pravilima”.

Dok su nadležni uspeli da simbol evra smesta u obližnje skladište, nemačke državne vlasti ipak nisu uspele da predsednika Evropske centralne banke (ECB) Marija Dragija smeste u „frankfurtsko skladište” i izbegnu njegov uticaj na rešavanje krize evra.

Šef ECB-a, čije je sedište u Frankfurtu, proteklih dana krenuo je u pravu političko-medijsku kampanju kako bi uklonio bar deo brojnih kritika koje na njegov račun dolaze od nemačkih političara, stručnjaka, medija, ali i šefa Bundesbanke Jensa Vajdmana.

Posle prošlonedeljnog dvočasovnog propitivanja pred poslanicima Bundestaga, Dragi je u juče objavljenom intervjuu nemačkom „Špiglu” poručio da „eksplicitno podržava” predlog nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea o uspostavljanju komesara EU za monetarnu politiku, koji bi imao nadležnost da kontroliše i po potrebi ograničava nacionalne budžete država članica EU ukoliko se oni ne drže pravila o dozvoljenom deficitu.

„Siguran sam da ako želimo da obnovimo poverenje u evrozonu, države moraju da prenesu deo svog suvereniteta na evropski nivo”, rekao je Dragi o predloženom „superkomesaru za valutu”.

Na primedbu da neke zemlje neće prihvatiti ovo odricanje suvereniteta, on ističe da „brojne vlade tek treba da shvate da su odavno izgubile svoj nacionalni suverenitet, jer su u prošlosti dozvolile da se gomilaju dugovi a sada zavise od dobre volje finansijskog tržišta”.

„Zvuči paradoksalno, ali je ipak istinito: tek kada zemlje evrozone budu spremne da podele suverenitet na evropskom nivou, tek time će dobiti suverenitet.”

Premda je Nemcima dao za pravo u pogledu „superkomesara”, Dragi ne odustaje od svog plana da ECB bez ograničenja kupuje državne obveznice prezaduženih ekonomija na jugu Evrope.

On je odbacio tvrdnje da su on i ECB prekoračili ovlašćenja planom o neograničenoj kupovini dužničkih obveznica, ističući da bi „nemački poreski obveznici trebalo da budu zadovoljni a ne uznemireni, jer je Nemačka dosad od obveznica, koje je kupovao ECB, samo sticala profit”.

„Jedna stvar je jasna: ukoliko vlade na jugu Evrope budu nastavile sa uspešnom primenom reformi kao što smo videli poslednjih nekoliko meseci, nemački poreski obveznici će ostvariti profit od naše kupovine obveznica”, rekao je Dragi, ističući da razlike u njegovom mišljenju i mišljenju šefa Bundesbanke Jensa Vajdmana „nisu nepremostive”.

Dragi je odbacio nemačka strahovanja da ECB, umesto kopije štedljive Bundesbanke, počinje da se ponaša kao Banka Italije iz sedamdesetih godina prošlog veka kada je tolerisala i dvocifrenu inflaciju i doštampavala italijansku liru.

„Smatram takve optužbe, blago rečeno, neelegantnim. Iz dva razloga. Sedamdesetih godina Banka Italije nije bila nezavisna, a danas je situacija potpuno drugačija. Osim toga, postoji i lični razlog. Zbog inflacije, moja porodica je izgubila veliki deo svoje ušteđevine, zato možete biti sigurni da sam ja i lično, a ne samo profesionalno, posvećen održavanju stabilnosti cena”, poručio je Nemcima Dragi u pokušaju da ih razuveri da će štampati evre i izazvati inflaciju.

Dragi očigledno ne odustaje od svoje borbe za opstanak evra iako su se ECB i grad Frankfurt „odrekli” skulpture evra ispred 40-spratnog zdanja ECB-a tako da je moguće da će ona, poput svoje manje kopije na aerodromu, biti uklonjena.

Za sedište ECB-a je u izgradnji duplo viša zgrada, a sudbina skulpture evra, kako navode gradske vlasti, možda bude određena prodajom na aukciji. Do tada, nekoliko desetina najupornijih pripadnika pokreta „Okupirajte Frankfurt” i dalje kampuje pored svetleće skulpture i sa plakata poručuje političarima: „Nemojte prodati demokratiju ECB-u”.

Nenad Radičević

objavljeno: 30.10.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.