Dogovor lidera EU

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor lidera EU

Lideri zemalja EU na vanrednom samitu u Briselu dogovorili plan za dokapitalizaciju banaka kako bi one mogle da se odupru dužničkoj krizi u evrozoni. Sledi sastanak na vrhu predstavnika 17 zemalja članica Unije koje koriste evro.

Na večerašnjem samitu u Briselu lideri Evropske unije dogovorili su plan za dokapitalizaciju banaka kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << one mogle da se odupru dužničkoj krizi u zoni evra, saopštili su zvanicnici iz Unije.

Rusija je spremna da podrži zemlje evrozone ali samo preko Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je ekonomski savetnik Kremlja Arkadij Dvorkovič.

"Za nas bi bilo poželjno da Rusija ucestvuje u mehanizmima stabilizacije preko MMF-a. I mi ćemo insistirati na tom mehanizmu", rekao je Dvorkovič za radio Glas Rusije.

Dvorkovič je rekao da Moskva nema nameru da kupuje državne obveznice zemalja EU.

Prema tom planu, banke će morati da do kraja juna 2012. imaju adekvatnost kapitala od devet odsto, što predstavlja merilo koliko banke imaju tzv. dobrog kapitala u poređenju sa rizičnim, preneo je AP.

Dogovoreni nivo adekvatnosti kapitala je dva procentna poena veći nego što predviđaju novi međunarodni bankarski propisi tzv. Bazel III.

U saopštenju nisu navedeni nikakve precizne cifre, ali izvori u EU ocenjuju da je za dokapitalizaciju potrebno 108 milijardi evra. Tačna brojka, međutim, zavisiti od toga koliko će banke biti spremne da otpišu grčkog duga.

Dokapitalizacija banaka je značajan prvi korak u sveobuhvatnom planu EU za izvlačenje evrozone iz krize i sprečavanje još jedne globalne recesije.

Posle samita lidera EU, uslediće sastanak na vrhu predstavnika 17 zemalja-članica EU koje koriste evro. Taj sastanak bi mogao potrajati duboko u noć, prenele su svetske novinske agencije.

Lideri EU su pred početak samita nagovestili da nekakav sveobuhvatan plan još nije spreman.

Tako je nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila da "još uvek postoje mnogi problemi koje treba rešiti" pre nego što bude doneto dugo očekivano rešenje za nedaće evrozone.

Izlazak iz krize pod znakom pitanja

Merkelova je priznala da do kraja samita možda neće biti dogovoreni svi detalji, uprkos prvobitnoj nameri da bude usvojen sveobuhvatan plan za suzbijanje dužničke krize u zoni evra koji bi zatim bio prezentovan na samitu Grupe 20 (G20) ekonomski najmoćnijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu iduće sedmice u Kanu.

Priznavši da samit možda neće ispuniti očekivanja, premijer Luksemburga i predsednik evrozone Žan-Klod Junker je rekao da "verovatno nećemo dogovoriti sve najsitnije detalje, već opšte smernice koje moramo da preduzmemo".

Junker, takođe, očekuje od Italije da večeras saopšti da su u toj zemlji usvojene mere štednje.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni, naoružan obećanjima da Italija nije nova Grčka - treba da predstavi konkretne mere za smanjenje italijanskog deficita, od 1.900 milijardi evra.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je pred početak sastanka da jer u britanskom interesu da se reši problem.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu upozorio je da se od lidera na samitu zahteva "ne samo da spasu evro, već i da odbrane ideale koje smo toliko cenili u Evropi posle Drugog svetskog rata".

Naglasivši da Grčka ulaže veliki napor da uredi privredu, Papandreu je rekao da evropski lideri treba da okrenu novu stranu zbog bezbednije budućnosti evropskih naroda.

Grčki socijalistički premijer je, međutim, priznao da je 12 godina stara evropska valuta u opasnosti od dezintegracije. Grčki dug je, verovatno, najveća briga evrozone, budući da iznosi preko 340 milijardi evra.

I pored nesuglasica u evrozoni, iz Berlina uoči samita stigla je dobra vest.

Nemački parlament dao je danas široku podršku planu za povećanje Evropskog fonda za finansijsku stabilnost kako bi bio efikasniji u rešavanju dužničke krize u Evropi.

Za uvećanje fonda koji sada iznosi 440 milijardi evra, glasalo je 503 poslanika, protiv je bilo 89, a uzdržanih četvoro, čime je kancelarki Angeli Merkel dat snažan mandat da na današnjem samitu EU prihvati dogovor o povećanju fonda kojim bi bio odbranjen i evro.

Angela Merkel rekla je opozicionim liderima da bi izmenama fond trebalo da raspolaže sa više od 1.000 milijardi evra, mada to još nije konačna svota.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.