Dodik: Strah od terorizma koči viznu liberalizaciju za BiH

Izvor: S media, 24.Jun.2010, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Strah od terorizma koči viznu liberalizaciju za BiH

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku EU o viznoj liberalizaciji za Bosnu i Hercegovinu zadržava strah Evrope od globalnog terorizma i od toga da BiH ne bude zemlja preko koje će delovati islamski teroristi.

U intervjuu za sutrašnji "Glas Srpske", koji je prenela Radio-televizija RS, Dodik je kazao da su na taj način "opet kažnjeni Srbi u Republici Srpskoj koji ne pripadaju tom svetu".

"Doživeo sam da me sa diplomatskim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pasošem BiH, koji nosim, odstrane na putu za SAD na aerodromu u jednom evropskom gradu. Poslednji sam ušao u avion samo zato što imam pasoš BiH", rekao je Dodik i dodao da je BiH ostala bez vizne liberalizacije iako je ispunila svih 167 uslova, a da su Srbiji ukinute vize sa 80 odsto ispunjenih uslova.

On je ocenio da "evropske strukture" insistiraju na jačanju i centralizaciji BiH, nastojeći da, pre svega, "ojačaju Sarajevo".

"Sarajevo treba razvlastiti, a ne ojačati, jer samo tako može da se na neki način izbegne koncentracija islamskih terorista", rekao je Dodik.

On smatra da postoji problem zbog toga što svet ne zna šta će sa BiH, jer je "zarobljenik ideje da BiH sa dodatnom centralizacijom može da bude odgovor za evropske integracije i stabilnost".

Premijer RS je, govoreći o prihvatanju Beograda da se Turska uključi u regionalnu saradnju BiH, Srbije i Hrvatske, istakao da Ankara "ne može doprineti normalizaciji odnosa", pošto se u BiH "ponaša navijački".

"Bio sam svedok na multilateralnim sastancima, recimo na sednici Saveta za primenu mira, gde učestvuje Turska kao predstavnik Organizacije islamskih zemalja, da je ta zemlja uvek zastupala identičan stav onom koji ima bošnjačka strana. I nikad se nisu usmerili na to da razumeju druge u BiH i da modeliraju vlastite stavove na bazi spoznaja o pozicijama drugih", kazao je Dodik.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.