Dobra saradnja Srbije i EU u zdravstvu

Izvor: RTS, 01.Nov.2012, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra saradnja Srbije i EU u zdravstvu

U razgovoru ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović sa generalnim direktorom Direkcije za proširenje EU Stefanom Sanininom ocenjeno da je Ministarstvo zdravlja od 2000. godine do danas iskoristilo značajna finansijska sredstva realizacijom bespovratne pomoći iz Kards i IPA fondova EU.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović sastala se sa generalnim direktorom Direkcije za proširenje EU >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stefanom Saninijem, koji je istakao da su sredstva koja se izdvajaju za zdravstvo među najvažnijima i izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom Srbije sa EU u toj oblasti.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja, na sastanku je ocenjeno da je ta institucija od 2000. godine do danas iskoristila značajna finansijska sredstva realizacijom bespovratne pomoći iz Kards i IPA fondova EU.

Đukić Dejanović je u razgovoru navela da su intenzivirane aktivnosti na rekonstrukciji četiri klinička centra, uvedena primena kapitacione formule u domovima zdravlja, pokrenut skrining program za tri najčešća maligna tumora u Srbiji, kao i program palijativnog zbrinjavanja.

U saopštenju se dodaje da su dva bitna projekta počela ove godine, da se oni finansiraju iz IPA fondova i odnose se na podršku deinstitucionalizacije osoba sa mentalnim smetnjama, kao i da je nastavljena implementacija integrisanog zdravstvenog informacionog sistema u zdravstvenim ustanovama.

Ministarka zdravlja je izrazila zadovoljstvo i zbog činjenice da je u oktobru osnovan Regionalni centar za akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Jugoistočne Evrope sa sedištem u Beogradu.

Sanino je, kako je saopšteno, izrazio lično zadovoljstvo nastavkom saradnje sa Slavicom Đukić Dejanović na funkciji ministra zdravlja, imajući u vidu da je ta saradnja počela u periodu kada je obavljala funkciju predsednika Skupštine Srbije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Strani proizvođači protiv otpisa dugova za lekove

Izvor: Politika, 02.Nov.2012, 16:01

Odluka vlade da se dug u zdravstvu pretvori u javni dug i vraća u naredne tri godine za neke spas, a za druge – gubitak ..Odluku da se sva sadašnja dugovanja u zdravstvu pretvore u javni dug, koji će se isplatiti u naredne tri godine, donetu na sastanku ministarke zdravlja prof. dr Slavice Đukić-Dejanović...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.