Dobra kontrola radioaktivnosti

Izvor: B92, 09.Apr.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra kontrola radioaktivnosti

Beograd -- Srbija ima dobar sistem kontrole radioaktivnosti, a propisane dozvoljene vrednosti su niže nego u EU, kažu u Agenciji za zaštitu pod jonizujućeg zračenja.

Direktorka Agencije Mirjana Radenković rekla je da je u postupku izrade pravilnik koji reguliše oblast kontaminacije životnih namirnica i drugih proizvoda.

Prema njenim rečima, kontrolu radioaktivnosti roba koje se uvoze obavljaju nadležne inspekcije Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - fitosanitarna, veterinarska i sanitarna inspekcija.

Radenkovićeva je navela da su u Srbiji stroži propisi koji određuju maksimalno dozvoljene nivoe radioaktivnosti u odnosu na propise EU.

Kako je navela, uz tri ovlašćene laboratorije u Vinči, u Srbiji postoji još osam ovlašćenih laboratorija za merenje radioaktivnosti u uzorcima iz životne sredine.

Radenkovićeva je kazala da ovlašćene laboratorije imaju potrebnu opremu, prostor i stručnjake za obavljanje tih merenja.

Direktorka Agencije je navela da su samo rezultati merenja radioaktivnosti koje iznose ovlašćene laboratorije validni.

"Odlučni smo u tome da javnost ima prave informacije", zaključila je Radenkovićeva.

Posle nuklearne krize u Japanu, Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije redovno obaveštava javnost o dozi radioaktivnog zračenja na svom sajtu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radenković: Srbija ima dobar sistem kontrole uvoza roba

Izvor: Blic, 09.Apr.2011

Srbija ima dobro uspostavljen sistem kontrole radioaktivnosti roba koje se uvoze, a propisane vrednosti dozvoljene radioaktivnosti u namirnicama su strože nego u zemljama Evropske unije, rekla je danas direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Mirjana Radenković....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.