Do kraja godine sredstva iz Fonda solidarnosti

Izvor: RTS, 10.Sep.2014, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja godine sredstva iz Fonda solidarnosti

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović rekla je da očekuje će Srbija do kraja godine dobiti bespovratna sredstva iz Fonda solidarnosti EU za otklanjanje posledica majskih poplava.

Ministarka Joksimović je prilikom posete Obrenovcu novinarima izjavila da bi Srbija u novembru ili decembru mogla da dobije između 40 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i 50 miliona evra pomoći.

"Ta sredstva neće moči da se koriste za izgradnju kuća i privatnih objekata, ali će moći da se koriste za sanaciju energetskih postrojenja, infrastrukture i klizišta", rekla je Jadranka Joksimović.

Podsetila je da je Srbija blagovremeno aplicirala za sredstva iz tog Fonda i da je aplikaciju u međuvremenu dopunila nekim dodatnim iznosima na ime troškova raščišćavanja terena.

Porodica Nešić, čija je kuća u naselju Rvati kod Obrenovca potpuno uništena u majskim poplavama, može očekivati da će se do zime, zahvaljujući donaciji EU, useliti u potpuno novi stambeni objekat, na čijoj se izgradnji proteklih dana intenzivno radi, prenosi Tanjug.

Reč je o jednoj od 129 privatnih kuća na područjima pogođenim poplavama koje će se iznova graditi sredstvima EU, a još 760 kuća koje su pretrpele manja oštećenja biće sanirano.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je, obilazeći radove, rekao da će tokom narednih nedelja slična gradilišta nicati širom Srbije.

"Želimo da pratimo radove, nećemo tolerisati odugovlačenja i siguran sam da će građevinari raditi punom snagom da porodica Nešić što pre dobije novu kuću", rekao je Devenport.

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović precizirala je da je porodica Nešić imala kuću od 60 kvadrata, a da će nova kuća imati 80 kvadrata.

"Mi se na svaki način trudimo da obnovimo život svakog čoveka koji je pretrpeo štetu. Da li to ide dovoljno brzo? Nisam siguran da bismo mi, da se nalazimo u istoj poziciji, bili zadovoljni, ali članovi porodice Nešić su zadovoljni što će dobiti novu kuću", rekla je Joksimović novinarima.

Prema njenim rečima, ta porodica bi u novi dom trebalo da se useli do kraja godine, a predstavnici EU i vlade će, kako je poručila, u narednom periodu obilaziti gradilišta kako bi se uverili da gradnja kuća teče po planu.

Buduća žiteljka kuće Borinka Nešić izjavila je, vidljivo ganuta, da je zadovoljna načinom na koji joj je pomogla EU i svime što je država uradila kako oštećeni građani ne bi bili očajni i bespomoćni u nesreći koja ih je pogodila.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.