Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Do kraja godine prvo poglavlje sa EU"

Šef srpskog tima u pregovorima sa EU Tanja Miščević izrazila je danas nadu da će Srbija do kraja godine otvoriti prvo od 35 pregovaračkih poglavlja na putu u EU.

Miščevićeva je istakla da jedan broj članica EU podržava predlog Italije da pregovori budu otvoreni do kraja godine, ali da ima i onih koji početak vezuju za normalizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << odnosa sa Kosovom.

Novi komesar za politiku prijema novih članica u EU Johanes Han izjavio je u subotu da bi Srbija i Crna Gora mogle tek 2020. suštinski da završe pregovore o članstvu.

"Ne mogu vam reći ni da sam optimista niti da sam pesimista, ali nadam se i mi smo tehnički potpuno spremni za otvaranje prvog poglavlja do kraja godine", rekla je Miščevićeva za Radio B92.

Ona je dodala da bi pregovori mogli da počnu od poglavlja 32 koje se odnosi na kontrolu trošenja sredstava iz budžeta.

Govoreći o novom evropskom komesaru Johanesu Hanu, koji je kao nadležan za susedske odnose i proširenje, danas preuzeo dužnost u Evropskoj komisiji, Miščevićeva podseća da je Austrijanac pokazao veliku naklonost prema Srbiji posle majskih poplava.

"Odmah je odreagovao i došao u Srbiju da se lično uveri u prilike, a potom je pomogao vladi da napravi sve planove za nalaženje rešenja za pomoć nastradalima", rekla je Miščevićeva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.