Do 1. jula počinju pregovori o članstvu, nema novih uslova

Izvor: Politika, 15.Dec.2012, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do 1. jula počinju pregovori o članstvu, nema novih uslova

BEOGRAD – Srbija će do kraja juna otpočeti pregovore o članstvu u EU, izjavila je potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, ističući da se našoj zemlji ne postavljaju novi uslovi.

„Pravi smisao zaključaka jeste da je Srbija pohvaljena zbog svih napora i napretka koje je Srbija ostvarila u poslednjih par meseci na planu evropskih integracija i ohrabrena je da nastavi dalje”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekla je Grubješićeva za RTS.

Grubješić je kazala da je mart najverovatnije sledeća važna vremenska odrednica za Srbiju, jer bi Evropska komisija mogla da da preporuku Savetu da se sa Srbijom otpočnu pregovori do kraja polugodišta.

Podsetivši da će od početka iduće godine do 1. jula Unijom predsedavati Irska, ona je istakla da sa punim pravom očekujemo da „ukoliko se nastavi sa reformama i sa napretkom u dijalogu sa Prištinom pregovore otvorimo do kraja predsedavanja Irske”.

„Svesni smo da treba da se nastavi proces normalizacije odnosa sa Prištinom. To je najvažniji politički uslov koji Srbija treba da ispuni, u svemu drugom Srbija mnogo laške ispunjava uslove, jer se tu primenjuju isti kriterijumi, kao i prema drugim zemljama”, rekla je ona.

Grubješić je napomenula da Srbija već ima akcioni plan i na osnovu izveštaja EK o napretku iz oktobra, koji važi do septembra naredne godine, formirano je nacionalno koordinaciono telo i 35 stručnih grupa i podrgrupa za sva poglavlja.

„Što se toga tiče, mi smo apsolutno spremni da pregovore otvorimo i sutra”, naglasila je Grubješić.

Na pitanje šta bi trebalo uraditi do marta u normalizaciji sa Kosovom, ona je kazala da je suština da oni vide kako se u praksi sprovode svi postignuti dogovori, među kojima i onaj o integrisanom upravljanju prelazima.

„Implemenatacione grupe rade i juče su imale sastanak i dogovaraju se tome kako će se ovaj dogovor sprovoditi i da bude poštovan od svih strana”, rekla je Grubješićeva dodajući da Priština neke detalje iz tog dogovora ne poštuje.

Ona je naglasila da za Srbiju nema novih uslova i da je pobrojano sve ono što je od nas traženo i prošle godine.

„Sever Kosova se uvek pominjao, jer kada kažu priznajte realnost - mi realnost priznajemo, ali realnost je i da postoji sever Kosova kao posebno pitanje, tako da će se svakako rešavati pitanje severa i tu nema nikakve dileme”, kazala je Grubješićeva.

Tanjug

objavljeno: 15.10.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grubješić:Pregovori sa EU do 1. jula

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Dec.2012

Potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić kaže da će Srbija do kraja juna otpočeti pregovore o članstvu u EU i ističe da se ne postavljaju novi uslovi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Pregovori o članstvu do prvog jula

Izvor: RTS, 15.Dec.2012

Srbija će do kraja juna otpočeti pregovore o članstvu u EU, izjavila za RTS potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić. Našoj zemlji se ne postavljaju novi uslovi, napominje Grubješić...Potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić rekla...

Nastavak na RTS...

Grubješić: Pregovori polovinom godine, nema novih uslova

Izvor: Blic, 15.Dec.2012

Beograd - Srbija će do kraja juna otpočeti pregovore o članstvu u EU, izjavila je potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, ističući da se našoj zemlji ne postavljaju novi uslovi...- Pravi smisao zaključaka jeste da je Srbija pohvaljena zbog svih napora i napretka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.