Đukić Dejanović sa komesarom EU za proširenje

Izvor: Blic, 24.Nov.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanović sa komesarom EU za proširenje

Predsednica skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i šefovi poslaničkih grupa razgovarali su danas sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom o ulozi Skupštine Srbije u procesu evropskih integracija, posebno o poslaničkim mandatima, Zakonu o finansiranju stranaka, reformi pravosuđa i saradnji parlamenta sa regulatornim telima.

File je obavestio parlamentarce o pitanjima iz upitnika Evropske komisije, koji je danas uručio predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Šefovi poslaničkih grupa imali su prilike da kažu kako gledaju na taj proces i kako će doprineti da se postigne konsenzus o odgovorima na pitanja iz upitnika, saopšteno je iz Kabineta predsednice Skupštine.

Đukić Dejanović je naglasila da je, zahvaljujući donetom Zakonu o Narodnoj skupštini i novom Poslovniku, rad najvišeg zakonodavnog tela znatno unapređen i uspostavljen mehanizam saradnje Skuštine Srbije sa nezavisnim državnim organima, čime je unapređena kontrolna funkcija parlamenta nad radom izvršne vlasti.

File je istakao da Evropska unija pozitivno ocenila regionalnu saradnju koju smo ostvarili u prethodnom periodu, kao i usvajanje Rezolucije o Srebrenici.

Đukić Dejanović je istakla da je Skupština Srbije uspostavila vrlo dobru parlamentarnu saradnju sa svim republikama bivše Jugoslavije i veoma dobru saradnju sa drugim zemljama regiona, od kojih su neke već članice EU, "što nam pruža mogućnost da iskoristimo njihova iskustva".

„Narodna skupština je spremna da pozitivno reaguje na primedbe i sugestije koje se odnose na kritiku pojedinih aktivnosti ili odsustva aktivnosti, kako bismo ispunili zahteve koji su pred nama u procesu približavanja EU", istakla je Đukić-Dejanović.

Ona je dodala da "Narodna skupština neće žaliti truda da promptno reaguje čim Vlada bude podnela predlog zakona kojim se reguliše izborni sistem, koji treba da donese rešenja u vezi sa blanko ostavkama i mandatima poslanika".

"U grupu pitanja i problema koje treba rešavati spadaju i problem korupcije i finansiranja političkih stranaka, što su pitanja kojima će se, u okviru svojih nadležnosti, baviti Narodna skupština, čim Vlada dostavi odgovarajuće predloge akata“, rekla je predsednica skupštine.

„Istovremeno, što se tiče zamerke koja je izneta po pitanju usvajanja zakona po hitnom postupku, želim da vas informišem da je hitan postupak češće primenjivan u dosadašnjem radu zbog poštovanja poslovničkih termina vezanih za relaciju predlagač (najčešće Vlada) - Narodna skupština.

Na tom planu moramo činiti sve da institut hitnog postupka bude što manje korišćen“, dodala je ona.

U delu razgovora o nezavisnim telima i reformi pravosuđa, predsednica Skupštine Srbije je izrazila spremnost parlamenta da ta dva pitanja budu posebno razmatrana narednih dana i da se iznađu adekvatna rešenja.

„Nadam se da će današnja prezentacija rada Narodne skupštine i njene uloge u procesu evropske integracije doprineti izradi pozitivnog mišljenja EK o spremnosti Republike Srbije za sticanje statusa kandidata i početka pregovora za članstvo u Evropskoj uniji“, rekla je predsednica.

Evropski komesar za proširenje je istakao da postoje stvari koje on može i koje ne može da uradi.

"Ono što mogu jeste da dođem i donesem upitnik i da otvoreno razgovaramo o svim otvorenim pitanjima, ali od ovog događaja vi možete da iskoristite priliku, ne ja - to možete vi“, naglasio je on.

„U početku smo faze razvijanja i jačanja odnosa EU i Srbije, koji će biti još konkretniji, a u toj fazi očekujem direktnu interakciju sa Skupštinom Srbije, posebno Odborom za evropske integracije“, rekao je File.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.