Đelić:Zemlje regiona traže više sredstava iz EU fondova

Izvor: S media, 04.Apr.2011, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić:Zemlje regiona traže više sredstava iz EU fondova

Predstavnici pet zemalja regiona zapadnog Balkana dogovorili su se da od Evropske unije zatraže veća sredstva iz pretpristupnih fondova (IPA), uz uslov da ta sredstva po ulasku u članstvo Unije bude srazmereno manja, izjavio je danas potpredsednik vlade Božidar Đelić.

Đelić, koji je i nacionalni koordinator za IPA fondove EU >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << , rekao je da zemlje - kandidati za ulazak u EU sada mogu računati na deset puta manja sredstva iz fondova Unije, što će pet članica EU pokušati da promene predlogom Briselu da se pre ulašku u Uniju ta sredstva uvećaju.

Ta sredstva bi bila utrošena za izgradnju infrastrukture, poboljšanje uslova poslovanja u poljoprivredi, industriji i rastu standarda građana, objasnio je Đelić i dodao da je na današnjem sastanku dogovoreno nekoliko principa koji bi trebalo da se usvoje, potpisivanjem zajedničkog dokumenta, 10. maja u Zagrebu.

Djelić:U aprilu kredit EIB-a od 250 miliona evra

Srbija traži finansijsku podršku

Evropa izlazi iz recesije, Srbija to mora da iskoristi

Prvi od tih principa bi se odnosio na povećanje sredstava iz fondova EU, pre ulaska zemlja - kandidata u njeno članstvo - a za uzvrat bi po prijemu nove članice sredstva bila srazmerno manja.

Drugi princip bi bio da zemlje - kandidati za članstvo u Uniji, kao i punopravne članice EU, prikažu svoje budžete pre usvajanja, a za uzvrat bi im bio omogućen pristup tržištu kapitala u Uniji, gde su periodi otplate zajmova do 20 godina, a kamate od jedan do dva procenta godišnje.

Među učesnicima današnjeg sastanka bio je i predstavnik Hrvatske koja će pružati savotodavnu i druge vrste podrške drugim zemljama - kandidatima za prijem u EU - jer je ta zemlja praktično pred vratima 27 - članog bloka država.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.