Đelić: Zahtev za članstvo u EU do nove godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2009, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Zahtev za članstvo u EU do nove godine

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da će državni vrh konačnu odluku o tome da li će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji doneti u decembru i da je jasno da će vizna liberalizacija veoma brzo postati realnost.

"U intenzivnoj komunikaciji smo sa evropskim partnerima sa kojima se dogovaramo oko svih ključnih koraka koji se tiču evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << perspektive Srbije, uključujuči i razmatranje najboljeg datuma za podnošenje zahteva za članstvo u EU. Veoma je verovatno da ćemo podneti kandidaturu do nove godine", rekao je Đelić za "Večernje novosti".

On je kazao da je "idealni scenario da se kandidatura podnese posle odmrzavanja SSP, ali mislimo i da je generalno došlo vreme da se krene napred".

Na pitanje nada li se da će Holandija popustiti i dozvoliti Srbiji nastavak evropskih integracija, Đelić je rekao da se "ne radi o tome da Holandija popusti, već sve zavisi od izveštaja Serža Bramerca".

Đelić je kazao da očekuje pozitivan izveštaj Bramerca "sa formulacijom da postoji puna saradnja Srbije sa Tribunalom, jer je to realnost i istina", ocenivši da bi "to bilo dovoljno da se Holandija priključi evropskom konsenzusu oko Srbije".

"Radi se samo o jednoj zemlji, i svakog dana radimo na tome da je ubedimo da činimo sve da otključamo tu bravu. Jedini siguran put je izručenje dvojice preostalih haških optuženika. Onda bi sve išlo kao po traci. I to veoma brzo", zaključio je Đelić.

On je ponovio da ga je veoma obradovala slovenačka inicijativa da prvi dan bezviznog režima za građane Srbije bude Nikoljdan, 19. decembar.

"Inicijativa Slovenije da Srbiji budu ukinute vize 19. decembra realna je i trebalo bi da bude potvrđena glasanjem u Evropskom parlamentu 12. novembra", rekao je na "Televiziji Pink" potpredsednik Đelić koji je dodao da će lično prisustvovati tom glasanju.

Đelić kazao je da se konačna odluka o viznoj liberalizaciji za Srbiju očekuje 1. decembra u Evropskoj uniji, u kojoj postoji izuzetno dobra volja

"Blizu smo tom velikom cilju," poručio je Đelić.

Potpredsednik Vlade je rekao da će na prvi dan vizne liberalizacije Vlada obezbediti besplatan boravak u Evropi, u trajanju od sedam dana, za 50 građana koji su uradili nešto plemenito i pozvao sve zainteresovane da se prijave na sajtu Vlade Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije u četvrtak je saopštilo da su njeni predstavnici na sastanku grupe Evropskog saveta zadužene za viznu liberalizaciju predložili da šengenski vizni režim za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju bude ukinut od 19. decembra ove godine umesto 1. januara 2010, kako je predložila Evropska komisija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pala je i poslednja rampa

Izvor: Večernje novosti, 06.Nov.2009, 21:55

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, o evropskoj perspektivi Srbije, haškoj kočnici, pregovorima sa MMF: U decembru odluka o kandidaturi za EU, moguća aplikacija do nove godine

Nastavak na Večernje novosti...

Djelić: zahtev za članstvo u EU do nove godine

Izvor: SrbijaNet.rs, 07.Nov.2009

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Djelić izjavio je da će državni vrh konačnu odluku o tome da li će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji doneti u decembru.  "U intenzivnoj komunikaciji smo sa evropskim partnerima sa kojima se

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Zahtev za članstvo u EU do Nove godine?

Izvor: Mondo, 07.Nov.2009

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će državni vrh konačnu odluku o tome da li će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u EU doneti u decembru,a da je verovatno da će je podneti do Nove godine

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.