Đelić: Srbija planira da bude spremna za EU 2015. godine

Izvor: Blic, 09.Mar.2011, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Srbija planira da bude spremna za EU 2015. godine

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da je cilj Srbije da do kraja 2015. godine bude spremna za ulazak u EU.

Datum prijema zavisiće od "ekonomskih prilika u Evropi, opšteg raspoloženja i pronalaženja kreativnih rešenja o pitanju Kosova", rekao je Đelić u intervjuu za nemački portal EurAktiv (www.euractiv.de).

Đelić je rekao da postavljanje 2015. godine kao cilja znači približavanje pravnoj tekovini EU i sprovodjenje reformi, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potom pitanje prijema Srbije u EU prelazi u oblast politike, preneo je danas EurAktiv Srbija (www.euractiv.rs).

"Ne zavisi samo od nas da li ćemo pristupiti (EU) 2016. godine ili kasnije. To će zavisti od ekonomske situacije u Evropi, opšteg raspoloženja i nalaženja kreativnih rešenja za pitanje Kosova", rekao je Đelić u intervjuu koji je dao februara, tokom posete Berlinu.

Đelić je rekao da Srbija ne traži privilegije u integraciji u EU, ali očekuje da će biti "tretirana u skladu sa dobro poznatim kriterijumima". Ponovio je da je strateški cilj Srbije da na samitu EU u decembru postane kandidat za prijem, i da se Beograd nada da će pregovori o tome početi na proleće 2012. godine. Đelić ističe da postoji konsenzus u EU i Srbiji da je potrebno naći i izručiti preostala dva haška optuženika - Ratka Mladića i Gorana Hadžića, i da bi to bio najbolji način da Srbija dokaže da u potpunosti saradjuje sa Tribunalom u Hagu.

"Ipak, to nije jedini način da se to pokaže", rekao je Đelić i podsetio da je ranijih godina Srbiji omogućen napredak u evropskim integracijama, pošto je saradnja sa Tribunalom pozitivno ocenjena i o tome je postojao konsenzus u EU, iako Mladić nije uhapšen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.