Djelić: Srbija na EU rendgenu

Izvor: S media, 08.Dec.2010, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djelić: Srbija na EU rendgenu

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Djelić izjavio je danas da će odgovori na Upitnik Evropske komisije odražavati realno stanje u našoj zemlji i naglasio da je uveren da će oni naići na pozitivan odgovor Evropske komisije.

"Naš zajednički posao će biti takav da ovo štivo bude rendgenski snimak Srbije u datom momentu našeg istorijskog razvoja", kazao je Djelić, predstavljajući Upitnik na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Djelić je kazao da je Upitnik, koji Srbija treba da dostavi Evropskoj komisiji do 1. februara, preveden na srpski, da ga javnost može pročitati na sajtu Vlade Srbije, i naveo da je do sada pripremljeno 85 odsto početnih odgovora na 2.483 pitanja, odnosno uradjeno oko 50 odsto ukupne materije i da se na tom poslu neprestano radi.

"Ne treba sumnjati da će odgovor Evropske komisije biti pozitivan, ali nema ni garancija da će toga biti ako ne budemo radili posao kako treba", kazao je on i dodao da će Komisija početi da razmatra Upitnik u julu sledeće godine, a da će u oktobru saopštiti mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata.

Na prodaju i infrastruktura Telekoma

Potpredsednik Djelić je, predočivsi prevedeni Upitnik članovima Odbora, rekao da će vlada nastaviti da potpuno transparentno preduzima "korake da do 1. februara 2011. godine završi obiman, zahtevan i izuzetno težak posao".

On je ukazao da je u tom poslu veoma važna saradnja koju Vlada Srbije ima sa Narodnom skupštinom i Savetom za evropske integracije i pozvao sve relevantne grupe da konsultuju stručnu javnost tokom pripremanja odgovora na pitanja iz Upitnika, koji je evropski komesar za proširenje Štefan File predao vlastima Srbije 24. novembra.

EU i NATO ili odosmo u pakao

"Nema potrebe da neko bude pozvan da bi učestvovao, pozivam sve institucije i gradjane da na sajtu Kancelarije za evropske integracije ostave predloge", kazao je on.

Djelić je rekao da će Vlada posle sednice 10. decembra dostaviti prvi deo usvojenih odgovora Kancelariji za evropske integracije, a da će do 10. januara biti završena druga faza, nakon čega će uslediti prevodjenje odgovora.

Djelić je naveo da će, posle dostavljanja odgovora Evropskoj komisiji, u drugom kvartalu sledeće godine u Srbiju doći nekoliko tehničkih misija Unije, koje će se upoznati sa situacijom na terenu i da će posle toga Unija zatražiti odgovore na dodatna pitanja, do početka razmatranja, koje se očekuje u julu.

"Dodatni odgovori će pokazati i dodatni napredak koji Srbija ima na putu evropskih integracija", rekao je on.

Radičova: Čekamo glas Srbije

Djelić je, u izjavi Tanjugu, kazao da je samit EU, koji je danas najavio šef diplomatije Švedske Karl Bilt u razgovoru sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, tradicionalni sastanak Unije na kojem se razmatraju pitanja proširenja i da se od ovogodišnjeg očekuje da na njemu Evropski savet potvrdi predlog Evropske komisije da Crna Gora dobije status kandidata.

On je rekao da na sastanku krajem sledeće sedmice neće biti niko od srpskih predstavnika, pošto "neće biti nikakvih odluka koje se tiču naše zemlje" i dodao da će verovatno u zaključcima biti pomenuto da je vlastima Srbije uručen Upitnik.

Evropska komisija će, na osnovu dobijenih odgovora, proceniti sposobnost Srbije da započne proces pristupanja i izraditi mišljenje (Avis) o tome da li je zemlja spremna za status kandidata i definisanje okvirnog datuma za pregovore o pristupanju, o čemu konsenzusom odlučuju države članice EU.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Upitnik kao rendgen za Srbiju

Izvor: Radio 021, 08.Dec.2010

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da će odgovori na Upitnik EU biti "rendgenski snimak Srbije" i izraz "objektivnog stanja", te je bitno da oni odgovaraju činjenicama i odražavaju realnost.

Nastavak na Radio 021...

Đelić: Odgovori na upitnik Evropske komisije biće "rendgenski snimak Srbije"

Izvor: Blic, 08.Dec.2010

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas da će odgovori na upitnik Evropske komisije, koji će biti predati 1. februara 2011., "biti rendgenski snimak Srbije u tom momentu“...On je rekao da je bitno da odgovori na upitnik Evropske komisije budu...

Nastavak na Blic...

ODGOVORI NA UPITNIK EU - RENDGENSKI SNIMAK SRBIJE

Izvor: Kurir, 08.Dec.2010

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je danas da će odgovori na Upitnik EU biti "rendgenski snimak Srbije" i izraz "objektivnog stanja", te je bitno da oni odgovaraju činjenicama i odražavaju realnost...Đelić je na sednici Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije kazao...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.