Đelić: Razgovori s Prištinom i o statusu Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2010, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Razgovori s Prištinom i o statusu Kosova

NOVI SAD -

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da očekuje da će u budućim razgovorima Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske unije, biti reči i o statusu Kosova i Metohije.

"Mi smo za te razgovore spremni. Uostalom, podsećam da je upravo Beograd, zajedno sa svih 27 članica EU, od kojih pet nisu priznale Kosovo, predložio početak dijaloga. I kao što rezolucija doneta u Generalnoj skupštini UN ne znači priznanje nezavisnosti Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << isto tako očekujemo da predstojeći dijalog pruži mogućnost da se otvore sve sporne teme, uključujući i pitanje statusa", rekao je Đelić u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Potpredsednik Vlade, zadužen za evropske integracije Srbije, međutim, nije isključio moguće poteškoće oko utvrđivanja dnevnog reda tih razgovora.

"Kada dve strane, koje se u mnogo čemu ne slažu, počnu da razgovaraju, ne treba biti iznenađen time ako ne budu odmah mogle da se usaglase oko liste pitanja o kojima žele da raspravljaju", ukazao je Đelić.

On je uveren da nisu u pravu oni koji, posle najnovijih događaja, tvrde na nije moguće ostvariti glavni spoljnopolitički moto aktuelne srpske vlade "i Evropa i Kosovo".

"Tačno je da su to dva veoma zahtevna cilja, ali ostvariva zbog naše posvećenosti evropskim integracijama i činjenice da svi na zapadnom Balkanu žele ulazak u EU i zbog toga rade na tome da se postigne kompromisno rešenje kada je u pitanju naša južna pokrajina", rekao je Đelić.

"Jer, da bi se došlo u situaciju da svih 27 država članica EU prihvati ceo zapadni Balkan, mora doći do nekog rešenja između Beograda i Prištine, koje bi bilo prihvatljivo i za članice Unije koje nisu priznale Kosovo", zaključio je potpredsednik Vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Kosovo nije formalni uslov za EU"

Izvor: B92, 19.Sep.2010

Beograd -- Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da priznanje nezavisnosti Kosova nije formalni uslov za članstvo Srbije u EU... "U EU ne postoji konsensus o tome da li Kosovo jeste država, ali postoji čvrst konsensus o tome da ceo region treba da bude uključen...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.