Đelić: Razgovori i o statusu Kosova

Izvor: B92, 19.Sep.2010, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Razgovori i o statusu Kosova

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić očekuje da će u razgovorima Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske unije, biti reči i o statusu Kosova.

"Mi smo za razgovore spremni. Podsećam da je upravo Beograd, zajedno sa svih 27 članica EU, od kojih pet nisu priznale Kosovo, predložio početak dijaloga", kaže on.

"I kao što rezolucija doneta u UN ne znači priznanje Kosova, očekujemo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dijalog pruži mogućnost da se otvore sve sporne teme, uključujući i pitanje statusa", rekao je Đelić u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Potpredsednik Vlade, zadužen za evropske integracije Srbije, međutim, nije isključio moguće poteškoće oko utvrđivanja dnevnog reda tih razgovora.

"Kada dve strane, koje se u mnogo čemu ne slažu, počnu da razgovaraju, ne treba biti iznenađen time ako ne budu odmah mogle da se usaglase oko liste pitanja o kojima žele da raspravljaju", ukazao je Đelić.

On je uveren da nisu u pravu oni koji, posle najnovijih događaja, tvrde na nije moguće ostvariti glavni spoljnopolitički moto aktuelne srpske vlade "i Evropa i Kosovo".

"Tačno je da su to dva veoma zahtevna cilja, ali ostvariva zbog naše posvećenosti evropskim integracijama i činjenice da svi na zapadnom Balkanu žele ulazak u EU i zbog toga rade na tome da se postigne kompromisno rešenje kada je u pitanju naša južna pokrajina", rekao je Đelić.

"Jer, da bi se došlo u situaciju da svih 27 država članica EU prihvati ceo zapadni Balkan, mora doći do nekog rešenja između Beograda i Prištine, koje bi bilo prihvatljivo i za članice Unije koje nisu priznale Kosovo", zaključio je potpredsednik Vlade.

Koha ditore: EU želi simboličan početak razgovora

Visoki predstavnici EU želeli bi da razgovori Prištine i Beograda počnu simboličnim sastankom na visokom nivou, rekli su izvori dnevnika Koha ditore od nedelje.

"Cilj visoke predstavnice EU Ketrin Ešton je da razgovori počnu nekakvom simbolikom, što bi dalo veću važnost procesu. Najbolja simbolika u ovakvom slučaju se smatra sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Kosova Hašima Tačija", rekli su izvori tog dnevnika.

Dodali su da će se naredne nedelje Ešton sastati u Njujorku sa Tadićem i Tačijem "i uzeti njihove predloge tema za dijalog".

"Posle toga Ešton će pripremiti svoj dnevni red za razgovore koji će predstaviti i Prištini i Beogradu", rekli su izvori.

"Srbija se neće povući iz namere za posebno razmatranje pitanja severa Kosova i ona će tražiti poseban status za taj deo, dok EU još uvek ima dilema", rekli su izvori Koha ditore.

Izvori su dodali da "specijalni status" ne znači "gubitak severa Kosova jer je pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta potpuno zatvoreno posle mišljenja Međunarodnog suda pravde i rezolucije UN za Kosovo".

"NI EU, ni SAD a ni kosovska strana neće tolerisati narušavanje teritorijalnog integriteta Kosova. Cilj je da se tim opštinama obezbedi poseban status, koji možda nije u skladu sa Ahtisarijevom predlogom", rekli su izvori dnevnika Koha ditore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.