Đelić: Problem Kosova mora biti rešen pre pristupanja EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2010, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Problem Kosova mora biti rešen pre pristupanja EU

BEČ -

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da problem Kosova mora biti rešen pre pristupanja Srbije EU, koje neće biti ostvarljivo pre 2015. godine.

"Zahvaljujući jednoglasnoj odluci šefova diplomatija EU da se zahtev Srbije prosledi Evropskoj komisiji, dospeli smo u našoj viziji pristupanja jedan korak bliže. Jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da nećemo uspeti da pristupimo do 2015.", istakao je Đelić u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

On je ukazao da je na žalost izgubljeno vreme, ali i da nije mogla da se predvidi ekonomska kriza, koja je imala teške posledice po EU i evrozonu.

Na podsećanje da je obećao da će popiti kafu sa novinarom "Presea" 2015. povodom prijema Srbije u članstvo EU, Đelić je istakao da će ta kafa biti popijena pre nego što on bude napunio 55 godina, što znači sigurno pre 2020.godine.

Na konstataciju da kriza nije jedina prepreka, već da se najveća prepreka zove Ratko Mladić, on je podsetio da je Srbija uhapsila Radovana Karadžića, i to samo u roku od par dana od dolaska na vlast ove vlade.

"Tada, 2008., po prvi put je formirana vlada koja je u potpunosti privržena evropskim vrednostima i punoj saradnji s Haškim tribunalom. Možda ćemo jednom analizirati da li je ranije dovoljno pre toga učinjeno. Međutim, naši evropski partneri priznaju da činimo sve u našoj moći da uhapsimo preostala dva begunca. Srbija je 42 od 44 traženih uhapsila i izručila, koji su od nje traženi. I nadam se, i to je pitanje samo vremena, dok ne budemo upotpunili saradnju. Mi to ne činimo samo radi ispunjavanja uslova. Moramo to činiti, jer je to put da se nedužnim žrtvama oda pošta. Ako postoji krivica ona mora dobiti ime, i ne sme pasti na čitav narod", poručio je Đelić.

Suočen sa rezultatima istraživanja javnog mnjenja prema kojem samo 36 odsto Srba podržava izručenje Mladića on je objasnio da broj pristalica tog čina neprestano raste.

"Međutim to reflektuje i činjenicu da tokom raspada Jugoslavije nije samo jedna strana, već sve, počinila zločine, kao i da nije dovoljno učinjeno da bi se priznale srpske žrtve. I kod teme Kosovo vlada utisak da je delovano jednostrano i asimetrično. To objašnjava delimično stav stanovništva, ali ne menja ništa na našoj obavezi za saradnjom", podvukao je Đelić.

"Što se tiče Haškog tribunala, bilo bi sigurno loše ako bi ljudi stekli utisak da se približavanje Srbije EU nepravedno blokira, pošto u svetu postoje i drugi begunci, među njima još pojedini iz doba Trećeg rajha. I Osama bin Lade još uvek nije pronađen. Ne radi se samo o pitanju volje, već i o okolnostima da li je ostvarljiv uspeh", dodao je on.

Đelić je ukazao i da je pozitivna odluka EU od ponedeljka u redu, jer Srbiji omogućava da nastavi put u pravcu Unije i pored podsećanja na obavezu.

"Što se tiče Kosova Srbija želi da bude deo rešenja. Mi znamo da taj problem mora biti rešen pre pristupanja EU. Zbog našeg Ustava i istorije ne možemo prihvatiti tu vrstu neke nezavisnosti Kosova. Želja Beograda i Prištine da pristupe EU može biti jak podsticaj za kompromis o svim otvorenim pitanjima, uključujući i status. Mi žalimo odluku Austrije da prizna Kosovo i nadamo se da će Beč podržati pronalaženje kompromisa", rekao je Đelić.

"Jedno rešenje mora uzeti u obzir stavove dve strane. To mora biti kompromis koji, kao i mnogi evropski kompromisi, neće u potpunosti zadovoljiti nijednu stranu. Ne može biti održivog rešenja ako jedna strana dobije sve, a druga sve izgubi. Da Srbija, najveća država u regionu, izgubi sve, je neprihvatljivo", poručio je on.

"Naš predlog je da počnemo sa temama koje nisu pod tako snažnom političkom tenzijom, kako bi se izgradilo poverenje. Za obe strane je jako važna tema nestalih, ili mobilna telefonija. Mi smo spremni na pronalaženje kompromisa i oko carinskog pečata, koji je potreban za primenu CEFTA sporazuma", najavio je Đelić.

Upitan da li je na kraju razgovora zamislivo rešenje po uzoru na sporazuma dve Nemačke, on je istakao da je to predlagano pre par godina od strane posrednika Volfganga Išingera.

"Kao i svaki model on nije stopostotno primenjiv na naš slučaj. Mi smo tokom pregovora ukazivali i na modele Hongkonga i Alandskih ostrva. Mi smo spremni da pokažemo mnogo kreativnosti i fleksibilnosti, jer je cilj da se poglavlje neprijateljstava između Srba i Albanaca zatvori, da se zaustavi ciklus nasilja i gleda u zajedničku evropsku budućnost", kazao je Đelić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.