Đelić: Nema EU bez statusa Kosova

Izvor: B92, Beta, 15.Sep.2010, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Nema EU bez statusa Kosova

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da Srbija ne može da uđe u Evropsku uniju dok se ne reši status Kosova.

"Nije moguće da ceo zapadni Balkan uđe u EU, a da pitanje Kosova, uključujući njegov status, ne bude rešeno", rekao je Đelić u "Kažiprstu" B92.

On je dodao da ni Kosovo ne može da uđe u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU dokle god u Uniji postoji jedna država koja ne priznaje nezavisnost.

Kako Đelić ocenjuje, "to znači da je želja za učlanjenjem u EU zapravo veoma snažan podsticaj da se postigne dogovor i oko Kosova, tako da te dve stvari, Evropa i Kosovo, nisu suprotstavljene, već imaju određenu sinergiju. Naš put u Evropu pomaže u rešavanju pitanja Kosova, a ne odmaže".

Đelić je rekao da će Evropskoj komisiji predlog za utvrđivanje statusa kandiudata Srbije biti prosleđen 26. oktobra.

Govoreći o pregovorima sa Prištinom, on kaže da Vlada nije „do sada donela nijednu odluku" o temama pregovora, ali da je logično da se Beograd i Priština ne slažu o tome.

„Pregovori se i organizuju da bi dve strane koje se ne slažu sele i razgovarale o određenim pitanjima i tražile kompromis. Srbija smatra da je potrebno razgovarati o statusu dok Priština smatra da je potreban razgovor o tehničkim problemima", rekao je Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije navodi da je potreban oprez kako se u pregovorima o tehničkim detaljima de bi došlo do „indirektog priznavanja nezavisnosti Kosova" i naveo primer pečata Kosova u okviru regionalnog udruženja CEFTA.

"Osećam se nelagodno i tužno zbog slučaja Maki"

Đelić je rekao da se osetio veoma „nelagodno i tužno" kada je čuo vest o hapšenju valjevskog Otporaša Bogoljuba Arsenijevića Makija, ali da je srećan zbog načina na koji se taj slučaj završio.

„To je razlog više da se nastavi sa reformom pravosuđa i da se ona završi. Ima ovakvih slučajeva još mnogo", rekao je Đelić.

Đelić je takođe izjavio da "ne veruje da su skakavci pojeli prethodnu deceniju" u Srbiji, od petooktobarskih promena, ali je na insitiranje voditeljke da kaže u kojoj meri su je pojeli, odgovorio je: "Skakavci su ubili Zorana Đinđića, a ima i drugih teških stvari koje su se dogodile".

On je rekao da je Vlada Srbije imenovala bivšeg potpredsednika Vlade Srbije i tvorca Miloševićevog Ustava na mesto predsednika Upravnog odbora Instituta društvenih nauka i da on nije izabran po stručnom već po političkom kriterijumu ali da je važnije da na mesto direktora takvih naučnih institucija budu izabrani stručni kadrovi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.