Đelić: Ne uzimamo dovoljno para od EU!

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Ne uzimamo dovoljno para od EU!

Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas da se Srbija ubrzano kreće ka EU, da na proleće očekuje dobijanje statusa kandidata za članstvo, ali da lokalne samouprave nedovoljno koriste sredstva iz predpristupnih fondova.

Đelić je na sednici Odbora Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) za evropske integracije i međunarodnu saradnju, rekao da je počeo proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji u pridruživanju, kojeg su >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << do sada ratifikovale Španija i Malta, kao i da se očekuje da tokom leta to uradi "ne mali broj drugih zemalja članica EU".

Predsednik SKGO Đorđe Stančić najavio je da će ta organizacija ubuduće, uz pomoć vlade, raditi na unapređenju kapaciteta lokalnih samouprava u komunikaciji sa telima EU, a kao konkretan primer naveo realizaciju projekta uvođenja EU službenika u pet opština u Srbiji. Stančić je dodao da je neophodno raditi na tome da se građanima i lokalnoj samoupravi što šire objasni kakve i koje napore i promene iziskuje ulazak u EU.

On je dodao i da u prvoj polovini sledeće godine očekuje da Srbija dobije status kandidata za članstvo Evropske unije.

Đelić je napomenuo da i centralni i lokalni nivo vlasti u Srbiji treba da očuvaju i energiju i angažman za dalje evropske integracije i da treba više raditi na realizaciji tog cilja.

Potpredsednik vlade je istakao da lokalne samouprave u nedovoljnoj meri koriste sredstva iz predpristupnih fondova i da je vrlo malo projekata koji bi bili finansirani iz tih izvora.

On je dodao da će iz IPA fondova za 2011. godinu biti izdvojeno 18,5 miliona evra kako bi bili sprovedeni projekti koji su spremni i izrađeni oni koji su u pripremi.

Prema njegovim rečima od 2007, odnosno u prvom delu primene sedmogodišnjeg finansijskog sporazuma, EU je za lokalni nivo u Srbiji izdvojila 135 miliona evra.

Đelić je dodao da će se podrška EU Srbiji ubuduće sve više iskazivati na lokalnom nivou.

Đelić je dodao da će uspešna realizacija projekata koji su trenutno otvoreni, a koji se odnose na jačanje kapaciteta lokalnih samouprava, biti argument da se traže i dodatna sredstva za te samouprave.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.