Izvor: Danas, 13.Okt.2015, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ĐURIĆ: Priznanje Kosova uslov za nastavak integracija

- Pre neformalne večere premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe kod visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, koja je trebalo da "opusti zategnute odnose" između Beograda i Prištine, beogradska delegacija dobila je Nacrt poglavlja 35 koje je Evropska komisija uputila državama članicama Unije, nezvanično saznaje Danas.

Izvori našeg lista tvrde da je taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << dokument još gori od prve "verzije" do koje je Beograd došao i koju je premijer Vučić nazvao "groznim papirom". U krugovima bliskim Vladi Srbije ne isključuje se mogućnost da Beograd u krajnjoj liniji napusti pregovačke procese, a spekuliše se i o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. Sednica vlade zakazana je za danas pre podne.

Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije, izjavio je sinoć za RTS da je delegaciji Srbije u Briselu predočen dodatni amandman kojim se nastavak evropskih inegracija uslovljava direktnim ili indirektnim priznanjem nezavisnosti Kosova.

- Uz sve loše vesti koje smo čuli proteklih dana o poglavlju 35, informisani smo da postoji i dodatni amandman za nastavak evropskih integracija, čiji je predlagač Nemačka, uz podršku Velike Britanije i Hrvatske. Cela naša delegacija pogođena je takvim razvojem događaja i premijer Aleksandar Vučić veoma ozbiljno razmišlja na koji način se može posmatrati budućnost procesa dijaloga Beograda i Prištine, političkog života u zemlji, pa i same Vlade Srbije - rekao je Đurić.

On je najavio da će "premijer, kao i cela vlada, u narednim danima veoma intenzivno razmišljati o tome šta i kako dalje". Prema njegovim rečima, "EU treba otvoreno da kaže da li Srbiju želi ili ne, jer ovo što sad predstavljaju ne govori ništa dobro o željama i namerama u vezi sa njenim učlanjenjem u EU".

Posle neformalne večere koja je trajala oko tri sata, portaparol visokog predstavnika EU Maja Kocijančić saopštila je preko Tvitera da su "Aleksandar Vučić i Isa Mustafa imali otvorenu diskusiju o trenutnoj situaciji u dijalogu, posebno o primeni sporazuma postignutog 25. avgusta". Kao i na prethodnim susretima "obe strane ponovile su svoju predanost primeni svih postignutih dogovora", navela je Kocijančič.

- Sve što je dogovoreno u okviru briselskog sporazuma biće sprovedeno, ali nećemo ići ni korak dalje. Premijer Vučić će razjasniti sve nedoumice u vezi sa procesom normalizacije odnosa između Beograda i Prištine - izjavio je posle večere šef srske diplomatije Ivica Dačić, napominjući da sva pitanja u vezi sa poglavljem 36  "spadaju u premijerov resor"..

Prema najavama pre susreta, sinoć je trebalo da se razgovara o sprovođenju postignutih dogovora, konceptu nastavka političkog dijaloga, kao i da se verifikuje nekoliko na tehničkom nivou usaglašenih pitanja, poput tablica i diploma. Uoči sinoćne večere Beograd i Priština su imali različito viđenje nove faze briselskih pregovora.

Prema rečima Marka Đurića, Beograd želeo da pregovara o statusu i imovina SPC, uspostavljanju avio-linije Beograd-Priština, garantovanoj zastupljenosti Srba u privremenim institucijama samouprave i pitanju imovine generalno. Priština je očekivala dogovor o konceptu nastavka dijaloga koji će voditi potpisivanju međunarodnog pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom.

Sinoćnju večeru pratila su dodatna opterećenja - kosovski zahtev za prijem u Unesko, beogradska najava "groznog" Nacrta poglavlja 35, priče o vanrednim izborima u Srbiji, neredi i hapšenja u Prištini zbog protivljenja briselskim sporazumima.

- Pregovori o normalizaciji odnosa i pridruživanje Srbije EU su dva pravca jednog procesa. Poglavlje 35 se bavi monitoringom i verifikacijom izvršenja obaveza Srbije preuzetih sporazumima u briselskom dijalogu, koje se završava punom normalizacijom odnosa na kraju procesa pridruživanja Srbije EU. Ono što se ne zna jeste šta su to normalizacija i puna normalizacija odnosa. Zadatak neformalne večere kod Federike Mogerini je da se jasno definiše šta je to. Problem je što Mogerinijeva izbegava učešće EU u sprovođenju postignutih dogovora i želi da to prebaci kod Hana u proces pridruživanja - kaže za Danas Dušan Janjić, predsednik Aktivne Srbije.

Bivši ministri za KiM Slobodan Samardžić i Goran Bogdanović slažu se da u otvaranju i sadržaju nacrta poglavlja 35 nema nikakvih iznenađenja.

- Dugo se znalo da će prvo biti otvoreno poglavlje 35, koje jedino interesuje EU - da li priznajete ili ne priznajete nezavisno Kosovo. Vlada se obavezala još u januaru 2014,  u Pregovaračkom okviru, da će prihvatiti pravni dokument o priznanju Kosova i to je sada došlo na naplatu. Nikakvo iznenađenje ni za vladu ni za poznavaoce prilika - kaže za Danas Slobodan Samardžić, predsednik Državotvornog pokreta Srbije.

On napominje da najavljeno otvaranje poglavlja 35 nema veze sa Vučićevim flertovanjem sa vanrednim izborima u Srbiji, zbog čega bi Zapad žurio da završi započet kosovski posao.

- Zapad ne zanima kako će Vučić prodati javnom mnjenju svoju predaju Kosova. Vučić sada ispituje teren sa prevremenim izborima, igrajući na kartu sigurnog dobitka. Posle pobede će reći da je izborom njegove stranke narod izabrao i njegovu politiku predaje Kosova i time ga oslobodio istorijske odgovornosti za izdaju nacionalnih interesa - naglašava Samardžić.

Goran Bogdanović, funkcioner Socijaldemokratske stranke, rekao je za Danas da je "još 2013. kada je u Skupštini Srbije glasao protiv Briselskog sporazuma, upozorio da će se dogoditi sve ono se sada događa, uključujući i zahtev Kosova za članstvo u Unesku i drugim međunarodnim organizacijama".

- Međunarodnoj zajednici i Albancima stalo je samo da sa Srbijom potpišu neki dokument. Jasno je da se sada pregovori u Briselu ulaze u novu fazu, zbog čega vlast u Beogradu sada spinuje javnost pričom o "groznom papiru". Mi koji živimo na KiM vidimo i uzroke i posledice briselskih dogovora. Nisam protiv pregovora, ali nisam ni za to da prihvatamo sve zahteve druge strane. Svi ovi zahtevi bili su i na pregovorima od 2005. do 2011, ali ovo što sada Priština radi piše u Briselskom sporazumu, koji je Srbija potpisala - kaže Bogdanović.

Prema njegovim procenama, premijer Srbije neće rizikovati raspisivanje referenduma zbog KiM, a Vučićeve priče o eventualnim vanrednim izborima služe za spinovanje i uspavljivanje javnosti.

Dačić: Politička procena narednih nedelja

Kako je Danasu o rečeno, nema dogovora o Unesku, a izvori bliski delegaciji Beograda tvrde da je Vučić rekao i "nemojte više da mi govorite o poglavljima, ako hocete otvorite ih, ako nećete nemojte". Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, izveštaj EK o napretku grupe zemalja u evrointegracijama, među kojima je i Srbija, možda neche biti predstavljen 21.novembra. "Narednih nedelja sigurno će biti predstavljen", tvrde sagovornici u EU. Nezvanično se spekuliše da će Srbija dobiti zeleno svetlo za otvaranje prvih poglavlja, među njima i 35 o odnosima sa Prištinom, a da Kosovo, gotovo izvesno dobija SSP. Dačić sinoć u Briselu nije hteo da odgovara na pitanja novinara, rekavši da je u ime premijera ovlašćen da kažee da su "razgovori bili teški i da će se politička procena doneti u narednih nekoliko nedelja".

SNP traži rusku pomoć za Unesko

- Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović zatražio je juče od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se sprečio prijem Kosova u Unesko. U odvojenim pismama Putinu i poglavaru RPC, Popović apeluje da se "ne dozvoli da identitet celokupnog srpskog naroda, države i crkve bude stavljen u ruke onih kojima je jedini cilj da taj identitet ospore i trajno izmene". Napominjući da "deo Srba danas živi u koncentracionom logoru koji se zove lažna država Kosovo", Popović u pismima ukazuje i da je "kao što je ruski narod danas ugrožen na svom istorijskom tlu u Ukrajini, tako je i srpski narod ugrožen na teritoriji koja vekovima predstavlja centar njegovog duhovnog bića". On je patrijarha Kirila posebno zamolio da "pomogne da istorija, duhovnost i imovina SPC na KiM ne padne u ruke terorista". Tenzije u Prištini

Tenzije u Prištini

-  Hapšenje osnivača Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, zbog organizovanog otpora protiv briselskog sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština, izazvalo je nove napetosti na KiM, javljaju agencije. Kurti, koji je preksinoć priveden, pušten je samo nekoliko sati kasnije, dok su pristalice Samoopredeljenja demonstrirale ispred zgrade policije, na koju su bacali kamenje i druge čvrste predmete. U demonstracijama je povređeno 15 osoba, od toga 14 policajaca. U teškom stanju su trojica pripadnika KPS i jedan građanin. Demonstranti su zapalili jedan automobil, a više oštetili. U Samoopredeljenju tvrde da KPS i dalje drži u pritvoru aktiviste ovog pokreta i građane, prenose kosovski mediji. Opozicione stranke kosovskih Albanaca traže da premijer Isa Mustafa povuče potpise sa poslednjih briselskih sporazuma, kao i sa sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom ili da podnese ostavku. Mustafa je preko Fejsbuka poručio da je nasilje neprihvatljivo kao političko sredstvo i da se oseća loše zbog događaja u Prištini.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.