Ditman: Verujem da će Srbija uskoro otvoriti poglavlje 26

Izvor: B92, 14.Dec.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ditman: Verujem da će Srbija uskoro otvoriti poglavlje 26

Beograd -- Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izrazio je uverenje da će Srbija uskoro otvoriti i poglavlje 26 u pristupnim pregovorima sa EU.

On je dodao da bilateralna pitanja treba rešavati van procesa proširenja EU.

"Juče smo uspeli da otvorimo dva poglavlja i to je pozitivno jer pokazuje da postoji dinamični proces proširenja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nadali smo se da ćemo otvoriti i treće, verujemo da uslovi postoje i nastavićemo da diskutujemo o tome s evropskim partnerima", rekao je Ditman u diskusiji o budućnosti EU i Zapadnom Balkanu.

"Što se tiče bilateranih pitanja, to treba rešiti i jeste bitno, ali to je nešto što treba da se rešava van procesa proširenja EU", kazao je ambasador.

Nemački ambasador je rekao da postoje brojna pitanja koja tesno vežu zemlje regiona Zapadnog Balkana i da je u cilju bolje saradnje potrebno da se, pored državnih institucija, uključi civilno društvo.

On je rekao da postoje brojne oblasti koje tesno povezuju zemlje regiona, kao što su privreda, smanjenje nezaposlenosti, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, prosveta, ekologija

"Regionalna saradnja nije nešto što se temelji samo na naporima vlada, već je ključno da ljudi međusobno pričaju, razmenjuju novosti...da se uključi civilno društvo", rekao je Ditman.

Nemačka, dodao je ambasador, želi da doprinese regionalnoj saradnji i želi da države regiona postanu članice Evroske unije.

Ditman je rekao da države regiona imaju dug put za sobom i da se u njima odvija proces modernizacije i reformi.

"Videli smo proces ekonomskih reformi i demokratske transformacije u mnogim državama Zapadnog Balkana. Mi tome doprinosimo uz dosta bilateralne saradnje, a ključni element u tome je proces proširenja EU", izjavio je nemački ambasador u diskusiji u Mikser hausu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.