Ditman: Srbija u EU, čekamo vas

Izvor: B92, 07.Mar.2017, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ditman: Srbija u EU, čekamo vas

Kopaonik -- Ambasador Nemačke u Srbiji Akesel Ditman izjavio je da je EU apsolutno posvećena da Srbija postane njena članica i dodao da je interes EU regionalna stabilnost.

Kako je rekao, proces pristupanja EU je dinamičan, Srbija je otvorila ukupno osam poglavlja, a dva zavorila.

"To je dinamičan proces kojem smo svi posvećeni", podvukao je Ditman.

Kako je rekao, jasno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je EU apsolutno posvećena da Srbija postane član Unije, a potvrdu za to čuli smo u različitim prilikama, na Pariskoj konferenciji, u okviru Berlinskog procesa…

Prošle nedelje, podsetio je, visoka predstavnica EU se obratila Skupštini Srbije i kazala da EU neće biti kompletna dok se Srbija i Zapadni Balkan ne priključe, a za nekoliko dana ćemo čuti i Savet EU.

"Što se tiče vremenskih odrednica to je sve u rukama Sbrije. Mi pratimo proces o kojem smo se zajedno dogovorili, to je zajednički okvir koji opisuje proces", rekao je Ditman.

Kako kaže, to je veliki, dalekosežni proces transformacije i reforme društva koji cge trajati.

"Mi smo posvećeni tome i otavranju poglavlja kada su spremna", kazao je Ditman.

On je podvukao važnost poglavlja 23 i 24, rekavši da su je ključna oblast celokupne transformacije.

Ditman je istakao da dve trećine trgovine Srbija obavlja sa EU, dok 80 odsto investicija dolazi iz upravo iz Unije, kao i da je EU najveći donator u Srbiji sa tri milijarde evra bespovratne pomoći od 2001. godine u različitim oblastima.

"Često se smešim jer Nemačku vidite kao većeg donatora, a to nije tačno", primeto je Ditman.

"Sve to pokazuje da posvećenost tome da raširenih ruku dočekamo Srbiju u EU nije samo politička izjava već konkretna pomoć Srbiji", rekao je Ditman i dodao da Srbija mora biti spremna za korišćenje fondova, sa gotovim projektima.

Govoreći o EU, Ditman je izneo stav da je EU nije u procesu restrukturiranja, jer iako jedna država članica napušta Uniju, EU nastavlja dalje, ima sve elemente EU i dodao da će se nastaviti rad na na jačanju Unije.

"Ova dva elementa - kako produbiti odnos 27 država članica i nastaviti proces proširenja su dva različita procesa. Ali, privođenje kraju pregovora o proširenju sa Srbijom će potrajati i za to je potrebno vreme, a nadam se da će na kraju pregovori biti zaključeni i ono što mogu da vam kažem je – čekamo vas, Srbijo", poručio je Ditman.

On je ponovio da su ključni deo celokupne transformacije i procesa reformi kroz koje prolazi srpsko društvo, je poglavlja vladavine prava i pravosuđa.

To su, kaže Ditman, ključni elementi za dalje unapređenje poslovne klime.

Od ključnog značaja je i stabilnost u regionu, naznačio je Ditman i dodao da postoji želja da se pomogne evroopskoj perspektivi regiona.

"Kada je Mogerini govorila u petak, rekla je da želimo da ceo region pristupi EU, iz čistog pragmatizma i idealizma. Regionalna stabilnost je naš interes", podvukao je Ditman.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.