Izvor: S media, 08.Mar.2013, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor holandske laboratorije: Prema standardima EU, uzorci mleka iz Srbije alarmantni

Robert van Gorkom, direktor holandske laboratorije RIKILT Wageningen, u kojoj je rađena superanaliza mleka, izjavio je za "Blic" da se, prema njihovom protokolu, svi uzorci u kojima nivo aflatoksina prelazi limite propisane u EU kvalifikuju kao "alarmantni", što je slučaj i sa uzorcima iz Srbije.

Jedina referentna laboratorija Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << unije ustanovila je da, od 48 ispitanih uzoraka, 33 prelaze granicu evropskog standarda od 0,05 mikrograma aflatoksina M1 po litri mleka. U pismu holandske laboratorije dostavljena je tabela nivoa aflatoksina u uzorcima, koji su dati pod šiframa. Najniži zabeleženi nivo aflatosina u mleku iz Srbije iznosi 0,014 mikrograma, dok je u dva uzorka naveden sadržaj te materije iznad 0,5 mikrograma (0,527 i 0,647).

Prema njegovim rečima, termin "alarmantan" nije upotrebljen specijalno za uzorke iz Srbije, već se tako u načelu nazivaju uzorci čije vrednosti prelaze dozvoljeni limit.

"Kada naši klijenti traže da izvršimo merenja, oni znaju da moramo da poštujemo taj protokol, iako je u Srbiji limit 0,5 mikrograma, a ne 0,05 kao u EU", kazao je Van Gorkom.

On je naveo i da protokol podrazumeva da kad je reč o uzorcima iz zemlje koja nije članica EU, laboratorija izveštaj mora poslati holandskoj Agenciji za bezbednost hrane (NVWA). Ako je reč o članici EU, izveštaj šaljemo samo nadležnim organima dotične države, dodao je Robert van Gorkom.

Da je u mleku iz Holandije ustanovljen povišen nivo aflatoksina, Van Gorkom kaže da se po protokolu ne bi puštalo u prodaju, a ukoliko se već nalazi u prodavnicama, mleko bi bilo povučeno.

(Blic)

Foto: guliver/thinkstock

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.