Diplomatski rat za naftu

Izvor: RTS, 15.Jan.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski rat za naftu

Iran upozorio svoje susede da ne zamenjuju iransku naftu svojom. Zabranićemo uvoz iranske nafte da Teheran nateramo da pregovara, poručio britanski šef diplomatije Vilijem Hejg.

Susedi Irana ne bi trebalo da povećavaju proizvodnju nafte i time zamenjuju našu naftu, ukoliko nam Evropska unija ipak nametne sankcije, poručio je čelnik OPEK-a u Iranu Muhamed Ali Katibi.

EU je najavila da će uvesti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sankcije na uvoz iranske sirove nafte, dok su Sjedinjene Države pojačale pritisak na kupce iz Azije da smanje uvoz iz Irana, ne bi li se Teheran "primorao" da odustane od spornog nuklearnog programa.

Taktika SAD zasad daje rezultate, s obzirom na to da lideri azijskih zemalja već obilaze Bliski Istok u potrazi za novim izvorima snabdevanja "crnim zlatom".

Ministar za naftu Saudijske Arabije Ali al Naimi već je saopštio da će njegova zemlja biti spremna da udovolji svim zahtevima tržišta.

Čelnik OPEK-a u Iranu je rekao da će svaki pokušaj država iz Zaliva da zamene iransku naftu nekom drugom, ta zemlja tumačiti kao "neprijateljski".

"Takav rasplet događaja mogao bi da izazove brojne probleme u regionu, uključujući i Ormuski moreuz", izjavio je Katibi, a preneo lokalni list Šark.

Inače, Ormuskim moreuzom obavlja se trećina ukupnog svetskog pomorskog prometa naftom.

Prema njegovim rečima, postoji dobra šansa da EU, ipak, neće uspeti da "istera svoje", ukoliko zemlje Zaliva "odbiju da igraju njihovu igru".

Evropska unija predložila je takozvani "grejs period" od mesec do godinu dana za sve koji se snabdevaju iranskom naftom, da bi mogli da nađu alternativni izvor nabavke.

Jače sankcije Iranu

U međuvremenu, britanski šef diplomatije Vilijem Hejg rekao je da je uveren da će Evropska unija uvesti "dalekosežne" sankcije iranskoj naftnoj industriji, ali i brojnim drugim delovima iranske privrede.

Članice EU postigle su načelni sporazum da zabrane uvoz iranske nafte zbog razvoja nuklearnog programa te zemlje. Preostalo je da se usaglase detalji kako će to biti sprovedeno pre sastanka šefova diplomatije EU 23. januara.

Iran je zapretio da će blokirati prevoz nafte kroz Ormuski moreuz ukoliko mu budu nametnute sankcije na izvoz sirove nafte. Takav potez mogao bi da izazove i vojni sukob sa državama koje zavise od nafte iz tog dela sveta.

"Nikakve pretnje Irana ne smeju nas odvratiti od nametanja novih sankcija. Razvoj njihovog nuklearnog vojnog programa je izuzetno opasan za čitav svet", rekao je Hejg za britanski Skaj njuz.

Iran tvrdi da ne razvija nuklearno naoružanje, već samo atomsku energiju za civilnu upotrebu.

Hejg je naveo da nove sankcije treba da podstaknu Iran da "promeni pravac kojim ide" i započne pregovore. Prema njegovim rečima, Britanija ne poziva na vojnu akciju protiv Irana, ali ne isključuje i tu mogućnost.

Britanija je krajem prošle godine zatvorila iransku ambasadu u Londonu i proterala svo osoblje, nakon što je su demonstranati u Teheranu napali britansku ambasadu, gnevni zbog sankcija uvedenih Iranu. Britanija je zatvorila svoju ambasadu i evakuisala osoblje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zapad preti Iranu, a Iran Arapima

Izvor: B92, 16.Jan.2012, 03:45

Evropska unija priprema dogovor o novom embargu na iransku naftu, kao odgovor na odluku Irana da pojača svoje napore na proizvodnji sirovina za nuklearno oružje..Teheran je takvu odluku doneo posle prošlonedeljnog ubistva četvrtog iranskog nuklearnog naučnika u poslednje dve godine za koje je Teheran...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.