Dijalog 4. marta, uslovni datum u junu?

Izvor: RTS, 26.Feb.2013, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog 4. marta, uslovni datum u junu?

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine biće održana 4. marta. Ukoliko dijalog nastavi da se razvija u pozitivnom pravcu, u junu je moguće da Srbija dobije datum za početak pregovora, kaže portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič.

Ukoliko dijalog Beograda i Prištine nastavi da se razvija u pozitivnom pravcu, u junu je moguće da Srbija dobije datum za početak pretpristupnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pregovora, a da budu zaopočeti pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, izjavila je portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič.

Nova runda dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine biće održana 4. marta, potvrđeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.

Funkcioner Komisije koji je želeo da ostane anoniman rekao je da će se premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači tog dana sastati u kabinetu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Šesta runda razgovora biće posvećena srpskim institucijama na severu Kosova, a tehnički dijalog na nivou radnih grupa, prema pisanju prištinske štampe, već je u toku.

Maja Kocijančič je za Novosti rekla da se detaljno prate sve reforme u Srbiji, kao i napredak u dijalogu sa Prištinom, i da će zaključci biti u izveštaju Evropske komisije.

List piše, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, da bi rezultat sastanka Ivice Dačića i Hašima Tačija 4. marta mogao da dovede Srbiju na korak da u junu dobije neku vrstu uslovnog datuma za početak pregovora sa EU.

Najverovatnija formulacija Evropskog saveta u junu biće da "Srbija započinje pretpristupne pregovore tokom sledećeg šestomesečnog predsedavanja Litvanije EU, koje počinje u junu i završava se do kraja godine", rečeno je Novostima u Briselu.

Konkretno, očekuje se da Beograd i Priština pronađu kompromisno rešenje za institucije na severu Kosova.

Najteža pitanja nove runde dijaloga su kako će da se organizuju lokalni izbori u srpskim opštinama na Kosovu i kakva je sudbina suda u Kosovskoj Mitrovici i bezbednosnih struktura.

Priština insistira na gašenju srpskih institucija, dok Beograd brani državnu strategiju da je neophodno formiranje zajednice srpskih opština.

Za približavanje pozicija i postizanje komprimisnih rešenja, planirano je da se održe još dve do tri pregovaračke seanse do donošenja odluke Evropske komisije 16. aprila.

Portparol Hermana van Rompuja, predsednika Evropskog saveta, Dirk de Baker, izjavio je da predsednik EU snažno podržava proces daljeg proširenja Unije jer je to jedini način da se spreče nove krize i destabilizacija u regionu Zapadnog Balkana.

"Za odluku članica ključan će biti aprilski izveštaj Evropske komisije. Mislim da Srbija ima velike šanse da načini naredni korak", rekao je portparol predsednika EK.

Premijer Srbije Ivica Dačić potvrdio je za Novosti, da će Beograd insistirati na zajednici srpskih opština, koju više niko ne odbacuje kao predlog.

"Cilj dijaloga je da se obezbede sigurnost i opstanak Srba u južnoj pokrajini i pravednim i održivim rešenjima dostigne trajna stabilnost regiona", rekao je Dačić i zaključio da se do pravednog rešavanja problema na Kosovu može doći samo uz neophodan kompromis obe strane.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.