Dežer: Srbija da dokaže reforme

Izvor: Vesti-online.com, 25.Okt.2010, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Srbija da dokaže reforme

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je večeras da Srbija može "veoma uskoro" da očekuje Upitnik Evropske komisije dodavši da bi to moglo da bude za mesec dana. Dežer je, gostujući u dnevniku B92, naglasio da je potrebno ne samo dati odgovore na pitanja iz Upitnika EK već da su važni dokazi koji prate odgovore.

"Moraju se postići rezultati u reformama", istakao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Dežer je rekao da je sledeći korak, kada stignu odgovori, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da se Evropska unija uveri da je na terenu zaista onako kako je navedeno u odgovoru.

"Evropska komisija mora da bude ubeđena da je Srbija spremna za pregovore o članstvu", ukazao je Dežer.

Upitan da li bi ceo proces mogao da bude ubrzan, Dežer je odgovorio da je "uvek moguće ubrzavati proces" i da bi Srbija mogla da stekne inspiraciju iz iskustva drugih zemalja kao što su Albanija i Crna Gora.

Dežer je rekao da ne postoje dva posebna poglavlja pisana samo za Srbiju, kao što se u javnosti često nagađa, već da postoji spisak poglavlja po kojima teku pregovori, poglavlja po političkim kriterijumima, poglavlja o ljudskim pravima i slično.

Na pitanje kada bi naša prijava za članstvo u Uniju mogla da bude vraćena Savetu ministara Evropske unije, Dežer je odgovorio da "sada počinjemo proces gde je kvalitet važniji od brzine".

Dežer je rekao da bi Srbija mogla da postane kandidat za prijem u EU za godinu dana podsetivši da je to već urađeno i sa Albanijom i Crnom Gorom.

Što se tiče saradnje s Haškim tribunalom, Dežer je ocenio da je napredak postignut, a rezultat treba da bude hapšenje Ratka Mladića.

Evropska komisija očekuje da u Srbiji budu do kraja sprovedene reforme, da se ostvari do kraja vladavina prava, da se ukinu blanko ostavke i drugo.

Takođe, EU očekuje da počnu konstruktivni pregovori između Beograda i Prištine koji će rezultirati poboljšanjem kvaliteta života svih koji žive na Kosovu i Metohiji, rekao je Dežer.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je večeras da očekuje da će Srbija na kraju sledeće godine dobiti status kandidata za ulazak u EU.

"Očekujem da će u septembru ili oktobru Evropska komisija izraditi mišljenje koje bi omogućilo da na kraju sledeće godine lideri Evrope donesu odluku o statusu kandidata za našu zemlju i to je naš cilj da se preporuči da se otvore i formalni pregovori za ulazak u EU" rekao je Đelić u Dnevniku RTS.

Prema njegovim rečima to je momenat koji bi za građane Srbije otvorio i povećanje transfera iz budžeta Evrope za oko 30 odsto, odnosno za 60 ili 80 miliona evra kao i mogućnost da Srbija generalno bude uključena mnogo više u rad Unije.

Đelić je kazao da su sledeći koraci ti da će u novembru Evropska komisija proslediti Uputnik Srbiji, da će Srbija na ta pitanja odgovoriti najkasnije do kraja prvog tromesečja sledeće godine uz dodatne tehničke misije i druga pitanja.

 Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je, povodom prosleđivanja kandidature Srbije Evropskoj komisiji, da je za nas danas jedan vrlo važan dan na putu ka punopravnom učlanjenju u Evropsku uniju, upozorivši, pritom, da nema mnogo prostora za euforiju i slavlje, jer je pred nama težak posao.

Sada je lopta u dvorištu Srbije i na nama je da pokažemo da imamo snagu i reformski kapacitet, rekao je Jeremić u Nacionalnom dnevniku Televizije Pink, navodeći da je sada to više pitanje unutrašnje politike i unutrašnjih kapaciteta, nego spoljnih.

"Očekuje nas težak period, ali ja sam optimista u političkom smislu, pokazali smo da je put ka Evropi otvoren i da je članstvo moguće", rekao je šef diplomatije.

Odgovarajući na pitanje da li je eventulano Evropa popustila zbog zaokreta srpske politike po pitanju Kosovu, Jeremić je naveo da do tog zaokreta nije došlo.

"Naša politika prema Kosovu nije se promenila, ali je činjenica da smo uspeli da postignemo okolnosti u kojima je moguće otpočeti dijalog, na koji je Beograd spreman, a i Evropa, ostaje samo da se i Priština pripremi", rekao je Jeremić.

On smatra da dijalog treba da se odvija u atmosferi koja nema tenzija, neopterećenoj poltičkim pitanjima, navodeći da smo se diplomatskim angažovanjem, zajedno sa Evropskom unijom, našli u situaciji da je dijalog moguć.

Jeremić je istakao da se na hapšenju preostalih haških optuženika radi, odnosno da činimo sve što je u našoj moći.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.